Przepis na flaki z grzybów, a konkretnie z boczniaków to potrawa smaczna, jednogarnkowa i dość szybka w przygotowaniu. Potrawa może być podana na obiad i na gorącą kolację. Z pewnością zechcą ją wypróbować osoby na diecie odchudzającej, bo ma mało kalorii. Powinna też zasmakować  wszystkim tym, którzy nie jadają mięsa.

Przepis na flaki z grzybów, a w zasadzie potrawa według przepisu ugotowana, zaskoczy cię smakiem i uwiedzie, zwłaszcza jeśli lubisz eksperymenty w kuchni. Bez problemu ją ugotujesz nawet, wtedy gdy zbyt dobrze w kuchni sobie nie radzisz, a produkty kupisz w najbliższym supermarkecie.

Może cię zainteresować: Sałatka z kukurydzą i papryką

Przepis na flaki z grzybów

  • 40 dkg boczniaków
  • mała marchew
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • kostka bulionowa warzywna lub sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • majeranek
  • 3 łyżki oleju

Losowo wybrany temat: Maseczki z glinki

Przygotowanie

Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki, warzywa pokroić w kostkę. Do sporego garnka wlać olej i wszystko wrzucić. Dusić pod przykryciem około 20 minut, po czym zalać wodą i gotować do miękkości z przyprawami i ewentualnie z kostką rosołową. Gdy gotowe spróbować i ewentualnie jeszcze dodać przypraw. Jeśli nie zależy ci na ilości kalorii i lubisz potrawy bardziej zawiesiste, możesz podprawić mąką rozmieszaną w odrobinie wody.

Smacznego…