Fasola z papryką i dodatkami to w zasadzie inna wersja fasolki po bretońsku dla wegetarian. Potrawa z założenia nie zawiera mięsa ani wędliny. Jeśli jednak koniecznie chcesz wędliny czy np. boczku wędzonego dodać to możesz to zrobić, a potrawa nie straci smaku. Potrawę można przygotować nie tylko z suchej fasoli ale i z fasoli z puszki. Wtedy będzie szybciej gotowa.

Fasola z papryką może być podana na obiad albo na kolację. Smakuje z pieczywem. Jeśli nie zjesz wszystkiego to możesz później fasolkę odgrzać. Jest równie smaczna.

Może cię zainteresować: Pyszne ciasto marchewkowe

Jak przygotować fasolę z papryką

  • szklanka fasoli suchej lub dwie puszki fasoli konserwowanej
  • mała cebula
  • koncentrat pomidorowy około 1 łyżki
  • 2 łyżki pokrojonej papryki czerwonej
  • 4 łyżki groszku konserwowanego
  • kawałek marchwi
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z fasoli
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa warzywna
  • łyżka mąki

Losowo wybrany temat: Gołąbki pieczone bez zawijania

Przygotowanie

Suchą fasole namoczyć wieczorem poprzedniego dnia po czym ugotować na prawie miękko w wodzie w której się moczyła. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebule pokroić w grubszą kostkę, paprykę pokroić i wszystko podsmażyć na oleju. Gdy gotowe dodać do fasoli. Dołożyć przyprawy i kostkę rosołową. Wszystko chwilę pogotować. Spróbować i ewentualnie dodać przyprawy. Gdy fasola jest już całkiem miękka dodać groszek i zaprawić koncentratem pomidorowym. Zagotować. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i zagotować.

Jeśli użyłaś fasoli z puszki po dodaniu marchwi, papryki i cebuli gotujesz tylko moment, bo fasola się może rozpaść. Jeśli masz zamiar dodać boczku wędzonego lub kiełbasy to je przysmaż razem z warzywami.

Smacznego…