Pizza na spodzie z batatów to niezwykłe ciasto, ale możliwe tradycyjne dodatki. Pizzę robi się łatwo i dość szybko. Ciasto jest dwuskładnikowe tylko, bo nie dodaje się jajek. Pizza oczywiście może być podana tak jak pizza tradycyjna, czyli na obiad lub na kolację. Dodatki można zmienić i użyć np. wegetariańskich typu pieczarek czy warzyw. Jeśli to będą pieczarki, to przed nałożeniem ich na spód lepiej je podsmaż. Jeśli chodzi o przyprawy to użyj tych, które najbardziej lubisz. Jesteś na diecie to nie problem. Dodaj po prostu mniej sera żółtego, bo to bomba kaloryczna i użyj wędliny drobiowej. Możesz również zamiast zwykłej mąki, użyć mąki bezglutenowej.
Pizza na spodzie z batatów nie jest potrawą drogą, a bataty możesz kupić w każdym supermarkecie.
Pizza na spodzie z batatów
Może cię zainteresować: Zapiekanka z kalafiora i jajek
- batat 200 g
- mąka około 80 g
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- parę piórek z cebuli
- kilka plasterków szynki
- kawałek papryki
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- 10 dkg sera żółtego
Losowo wybrany temat: Maseczka czekoladowa
Przygotowanie
Batata umyć, przekroić, obrać i położyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Batat ma się upiec do miękkości. Gdy już gotowy ostudź go i rozgnieć widelcem na pure’e. Masa powinna być gładka. Następnie dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli trzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz około 15 minut. Wyjmij, posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp pokrojoną papryką, piórkami cebuli i pokrojoną w kosteczkę szynką. Posyp przyprawami i startym żółtym serem. Piec w 200 stopniach około 10 minut.
Smacznego…
Najnowsze komentarze