Bób z boczkiem jest kapitalną potrawą. Zaspokoi największego głodomora zwłaszcza po dodaniu makaronu. Potrawa jest jednogarnkowa i szybka w przygotowaniu. Osoby nie jadające mięsa lub będące na diecie odchudzającej mogą się zdecydować na jej wersje wegetariańską. Ta wersja też smakuje wybornie, a jest niskokaloryczna. Potrawę można polecić na obiad lub na kolację. Zamiast boczku można wybrać wariant z resztkami wędlin. Mogą to być też cienkie parówki lub kiełbasa, a nawet wędlina sojowa. Tą ostatnią trzeba przypiekać ostrożnie.
Bób z boczkiem to potrawa raczej tania. Zwłaszcza jeśli zrezygnujesz z części wędlin, a dodasz więcej makaronu. Makaron może być ugotowany wcześniej. Potrawę szczególnie pokochają osoby lubiące dania pożywne.
Może cię zainteresować: Fasola z suszonymi śliwkami
Jak zrobić bób z boczkiem
- spora marchew
- kawałek korzenia selera
- cebula raczej spora
- olej do smażenia
- 15 dkg boczku lub wędlin albo 4 parówki sojowe(niekoniecznie)
- puszka bobu konserwowanego
- sól
- pieprz
- tymianek albo inna ulubiona przyprawa ziołowa lub przyprawy
- trochę makaronu(niekoniecznie)
Losowo wybrany temat: Tabletki maca opinie
Przygotowanie
Boczek lub wędliny pokroić w kostkę, parówki w plasterki, dodać pokrojoną cebulę oraz starte na tarce o dużych otworach marchew i seler. Wszystko podlać olejem i smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie brązowe. Dodać przyprawy, ewentualnie makaron i dalej smażyć. Na koniec dodać odsączony na sicie bób. Zamieszać, doprawić do smaku i podawać. Potrawa smakuje także odgrzewana.
Smacznego…
Najnowsze komentarze