Pulpety wegańskie – najlepszy przepis na pyszne bezglutenowe pulpeciki wegańskie. Sprawdzone, zawsze się udają! Bądź fit tej jesieni. Przepis fitness.

Soczewica czerwona jest pozbawiona łuski, co czyni ją bardzo dobrze przyswajalną przez organizm. W 100 g soczewicy znajduje się aż 25 g białka, co sprawia, że to świetna alternatywa dla białka zwierzęcego. Spróbuj naszego przepisu.

Może cię zainteresować: Tabletki na odchudzanie Orlistat

Składniki na pulpety (dla czterech osób):

  • pieprz i sól

  • oliwa

  • 1 i 1/2 szklanki soczewicy czerwonej

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 1 cebula

Składniki na sos:

  • pieprz i sól

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki przyprawy „galam-masala

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • 6 pomidorów (średnich) lub 2 kartony passaty pomidorowej

  • 350 g cukinii

Z tej samej kategorii: Zupa fasolowa tradycyjna przepis

Przepis:

1. Soczewicę czerwoną należy ugotować tak, aby była sypka. Istnieje sposób, by uzyskać idealną miękkość bez wcześniejszego namaczania: przepłukać soczewicę na sicie w zimnej wodzie, następnie ugotować w garnku 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać soczewicę i kaszę jaglaną z dodatkiem łyżki oliwy. Od momentu zagotowania trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu, wyłączyć gaz i odczekać 15 minut. Kasza i soczewica powinny utworzyć zbitą, gęstą masę.

2. Teraz przechodzimy do sosu. Obie cebule posiekać na drobne kawałki i zeszklić, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię po umyciu i obraniu pokroić w niewielką kostkę. Pomidory odparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Połowę zeszklonej cebuli dodajemy do przygotowanej wcześniej soczewicy z kaszą.

3. Pozostałą cebulę wymieszać z cukinią na patelni, dodać czosnek i przyprawy, smażyć około 5 minut, aż cukinia stanie się miękka. Następnie dodać pomidory, wymieszać dokładnie i podsmażać kolejne 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Pulpeciki podawać razem z sosem i makaronem. Smacznego!