Pulpety wegańskie – najlepszy przepis na pyszne bezglutenowe pulpeciki wegańskie. Sprawdzone, zawsze się udają! Bądź fit tej jesieni. Przepis fitness.
Soczewica czerwona jest pozbawiona łuski, co czyni ją bardzo dobrze przyswajalną przez organizm. W 100 g soczewicy znajduje się aż 25 g białka, co sprawia, że to świetna alternatywa dla białka zwierzęcego. Spróbuj naszego przepisu.
Może cię zainteresować: Tabletki na odchudzanie Orlistat
Składniki na pulpety (dla czterech osób):
-
pieprz i sól
-
oliwa
-
1 i 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
-
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
1 cebula
Składniki na sos:
-
pieprz i sól
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1/2 łyżeczki przyprawy „galam-masala„
-
1 ząbek czosnku
-
1 cebula
-
6 pomidorów (średnich) lub 2 kartony passaty pomidorowej
-
350 g cukinii
Z tej samej kategorii: Zupa fasolowa tradycyjna przepis
Przepis:
1. Soczewicę czerwoną należy ugotować tak, aby była sypka. Istnieje sposób, by uzyskać idealną miękkość bez wcześniejszego namaczania: przepłukać soczewicę na sicie w zimnej wodzie, następnie ugotować w garnku 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać soczewicę i kaszę jaglaną z dodatkiem łyżki oliwy. Od momentu zagotowania trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu, wyłączyć gaz i odczekać 15 minut. Kasza i soczewica powinny utworzyć zbitą, gęstą masę.
2. Teraz przechodzimy do sosu. Obie cebule posiekać na drobne kawałki i zeszklić, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię po umyciu i obraniu pokroić w niewielką kostkę. Pomidory odparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Połowę zeszklonej cebuli dodajemy do przygotowanej wcześniej soczewicy z kaszą.
3. Pozostałą cebulę wymieszać z cukinią na patelni, dodać czosnek i przyprawy, smażyć około 5 minut, aż cukinia stanie się miękka. Następnie dodać pomidory, wymieszać dokładnie i podsmażać kolejne 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Pulpeciki podawać razem z sosem i makaronem. Smacznego!
Najnowsze komentarze