Fasolka po bretońsku light, Tradycyjna fasolka po bretońsku jest smaczna, ale kaloryczna. Przepis jest znany powszechnie i każdy wie, że zawiera w sobie mięso i kiełbasę albo boczek i kiełbasę. Tradycyjna fasolka to prawdziwa bomba kaloryczna, bo zarówno mięso, jak i kiełbasa kalorii mają dużo. Boczek ma ich jeszcze więcej. Nie każda jednak osoba będąca na diecie musi z fasolki zrezygnować. Wystarczy ją tylko odchudzić. W tym celu po prostu zrezygnuj z kiełbasy, boczku. Odrzuć też mięso.
Fasolka po bretońsku light to popularny przepis z kuchni jarskiej albo wegetariańskiej jak kto lubi. Warto go wypróbować, ponieważ potrawa jest prosta w przygotowaniu i składa się z niewielu składników poza przyprawami. Te można zastąpić przyprawą do fasoli.
Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody
Przepis na przygotowanie fasolki po bretońsku light
- 3 szklanki suchej fasoli najlepiej jaś
- duża cebula
- olej do smażenia
- koncentrat pomidorowy
- 2 kostki rosołowe warzywne (niekoniecznie) lub sól
- przyprawa do dań z fasoli lub majeranek, chili, kminek, papryka, pieprz
- 3 listki laurowe
- mąka 1-2 łyżki (niekoniecznie)
- woda
Losowy wybrany temat: Szybki chleb bez wyrabiania
Przygotowanie
Fasolę zalać dzień wcześniej wodą i namoczyć. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła na pół twardo. Cebulę rozdrobnić i udusić na oleju. Gdy gotowa dodać do fasoli. Dodać też przyprawy, sól lub kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Zagotować. Jeść można od razu lub następnego dnia, bo wtedy jest najsmaczniejsza. Dobrze smakuje z chlebem.
Smacznego…
Najnowsze komentarze