Fasolka po bretońsku light, Tradycyjna fasolka po bretońsku jest smaczna, ale kaloryczna. Przepis jest znany powszechnie i każdy wie, że zawiera w sobie mięso i kiełbasę albo boczek i kiełbasę. Tradycyjna fasolka to prawdziwa bomba kaloryczna, bo zarówno mięso, jak i kiełbasa kalorii mają dużo. Boczek ma ich jeszcze więcej. Nie każda jednak osoba będąca na diecie musi z fasolki zrezygnować. Wystarczy ją tylko odchudzić. W tym celu po prostu zrezygnuj z kiełbasy, boczku. Odrzuć też mięso.

Fasolka po bretońsku light to popularny przepis z kuchni jarskiej albo wegetariańskiej jak kto lubi. Warto go wypróbować, ponieważ  potrawa jest prosta w przygotowaniu i składa się z niewielu składników poza przyprawami. Te można zastąpić przyprawą do fasoli.

Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody

Przepis na przygotowanie fasolki po bretońsku light

  • 3 szklanki suchej fasoli najlepiej jaś
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe warzywne (niekoniecznie) lub sól
  • przyprawa do dań z fasoli lub majeranek, chili, kminek, papryka, pieprz
  •  3 listki laurowe
  • mąka 1-2 łyżki (niekoniecznie)
  • woda

Losowy wybrany temat: Szybki chleb bez wyrabiania

Przygotowanie

Fasolę zalać dzień wcześniej wodą i namoczyć. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła na pół twardo. Cebulę rozdrobnić i udusić na oleju. Gdy gotowa dodać do fasoli. Dodać też przyprawy, sól lub kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Zagotować. Jeść można od razu lub następnego dnia, bo wtedy jest najsmaczniejsza. Dobrze smakuje z chlebem.

 

Smacznego…