Makaron z sosem pomidorowym ale nie z samym sosem tylko z sosem wzbogaconym dodatkami. Danie należy do potraw prostych i niezbyt drogich. Jest łatwe w przygotowaniu i przygotowuje się je stosunkowo szybko. Produkty kupi się wszędzie. Potrawę przygotuje starsze dziecko lub niezaradny mężczyzna. Należy do potraw uniwersalnych, bo można ją podać i na obiad i na kolację. Dobrze smakuje potrawa odgrzewana.
Makaron z sosem pomidorowym jest potrawą nadająca się także dla wegetarian. Wtedy trzeba zamiast mięsa mielonego użyć granulatu sojowego. Danie z granulatem sojowym smakuje też mięsożercom. Jeśli się odchudzasz użyj po prostu mniej mięsa i sera żółtego, bo to bomby kaloryczne. Możesz też użyć mięsa drobiowego.
Może cię zainteresować: Najlepszy sos do makaronu
Przygotowanie makaronu z sosem pomidorowym
- 25 dkg makaronu raczej grubszego typu świderki lub kolanka
- 15 dkg mięsa mielonego lub 1/3 paczki granulatu sojowego
- 10 dkg sera żółtego
- 3/4 puszki fasoli czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- ketchup pikantny(niekoniecznie)
- papryka ostra w proszku
- chili
- papryka słodka w proszku
- sól
- olej do smażenia
Losowo wybrany temat: Domowe SPA
Jak przygotować?
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie można zapomnieć o dodaniu soli. Gdy gotowy odsączyć na sicie i przelać zimną wodą.
Mięso mielone włożyć do rondelka, podlać olejem i smażyć. Trzeba uważać by się nie przypaliło. Po 10 minutach podlać sosem z fasolki z puszki, dodać przyprawy i dusić. Gdy gotowe zaprawić koncentratem pomidorowym i jeśli jest ketchupem, dodać fasolę i dalej dusić. Po około 10 minutach jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić. Na koniec sos wyłożyć na makaron i posypać startym serem żółtym.
Potrawę z granulatu sojowego przygotowuje się równie prosto. Nie smaży się jej jednak i po ugotowaniu i odsączeniu granulat od razu zalewa się sosem spod fasoli i dusi.
Smacznego…
Najnowsze komentarze