Przepis na zdrowy bigos, Z czym kojarzy ci się bigos? Pewnie z kapustą i dużą ilością mięsa oraz wędlin. Taki bigos jest tłusty, kaloryczny i ciężko strawny. Tak być jednak nie musi. Wegetarianie i weganie, czyli osoby niejadające mięsa również jadają bigos z tym, że ich bigos jest zdrowszy, łatwiej strawny i mniej kaloryczny. Ten bigos jest równie smaczny. Jeśli użyjesz tradycyjnych przypraw do bigosu, powinien smakować także mięsożercom.

Zdrowy bigos naprawdę istnieje, w dodatku jest łatwy do przygotowania i tańszy od tradycyjnej potrawy.

Może cię zainteresować:  Zdrowe fast foody

Przepis na zdrowy bigos

  • 1/2 kg kapusty świeżej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • garść grzybów suszonych
  • 35 dkg pieczarek
  • 25 dkg soczewicy lub 2 puszki soczewicy konserwowanej
  • przyprawa do bigosu
  • garść suszonych śliwek
  • 4 kostki rosołowe warzywne
  • pieprz

Losowo wybrany temat: Kotlety z sera żółtego

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odsączyć, drobno pokroić, zalać wodą i chwile pogotować. Odcedzić i spróbować, jeśli jest nadal zbyt kwaśna ponownie zalać wodą i jeszcze raz ugotować i odcedzić. Jeśli jest mało kwaśna odstawić na bok. Kapustę białą rozdrobnić i ugotować, a następnie połączyć z kapustą kiszoną. Soczewicę z puszki dodać do kapust. W przypadku soczewicy w ziarnie najpierw trzeba ja ugotować i odcedzić na sicie. Cebulę rozdrobnić i zeszklić na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami. Gdy gotowe dodać do kapust i soczewicy. Dodać grzyby uprzednio zamoczone i rozdrobnione oraz rozdrobniony czosnek, śliwki suszone i przyprawy. Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości grzybów i śliwek albo i dłużej, bo prawdziwy bigos był kiedyś gotowany nawet kilka dni.

 

Smacznego…