Fasolka po bretońsku bez kiełbasy Tak jest to możliwe, bo nie wszyscy lubią mięso i chcą mięso i kiełbasę jeść. Mięso jest dość kaloryczne, a kiełbasa zawiera też dużo tłuszczu. Wersji tego przepisu jest wiele. Różnią się między sobą dodatkami i użytymi przyprawami. Do fasoli można dodać śliwek suszonych i rodzynków, papryki i groszku zielonego, jajek. Co kto lubi. Sama fasola jest zdrowa i zawiera dużo białka. Warto ją jeść częściej.

Fasolka po bretońsku bez kiełbasy jest bardzo smacznym i pożywnym daniem. Smakuje z dodatkiem pieczywa np. z masłem. Jeść można tego samego dnia i następnego. Śmietanę użytą w przepisie można zastąpić jogurtem naturalnym. To przepis odchudzi.

Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody

Przepis na przygotowanie fasolki po bretońsku bez kiełbasy

  • 3 szklanki suchej fasoli najlepiej jaś
  • spora cebula
  • koncentrat pomidorowy około 4 łyżek
  • 5 jajek
  • 3 listki laurowe
  • olej do smażenia
  • mąka około 2 łyżek
  • gałka muszkatołowa
  • rosołki warzywne 3 kostki lub sól
  • pieprz
  • śmietana około 2 łyżek (niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Trendy na wiosnę – moda

Przygotowanie

Fasolę dzień przed gotowaniem zalać wodą tak by była cała przykryta i moczyć. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać ją do fasoli. Dodać też przyprawy i kostki rosołowe lub sól. Gotować by fasola nabrała smaku. Gdy już jest miękka zaprawić koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec dodać mąkę rozrobioną z odrobiną wody i zagotować. Gdy wszystko już jest gotowe zaprawić śmietaną lub jogurtem i dodać jajka. Zamieszać i ewentualnie doprawić. Powinien być wyczuwalny smak i zapach gałki muszkatołowej.

Smacznego…