Tarta warzywna przepis, czyli sposób wykonania tarty z warzywami korzeniowymi, cebulą i groszkiem konserwowanym. Potrawa może nie jest specjalnie dietetyczna, bo jest na cieście, ale jest mimo wszystko zdrowa, ponieważ przygotowana jest z mnóstwa warzyw. Jest to przepis całoroczny, a potrawa tania i łatwa w przygotowaniu. Ciasto zawsze się udaje. Składniki nie są wymyślne i można je wszędzie kupić.

Tarty warzywne są smaczne jedzone na gorąco i na zimno. Można je podawać na obiad np. z zupą, a także na kolację. Jeśli jesteś na diecie i chcesz przepis odchudzić, to możesz zrezygnować z polania tarty śmietaną. W takim przypadku wystarczy sam starty ser żółty. Jeśli nie masz groszku konserwowanego, a masz kukurydze konserwowana, to spokojnie możesz ją użyć.

Może cię zainteresować: Zupa z kalarepy z liśćmi

Tarta warzywna przepis

Ciasto

  • 25 dkg mąki
  • jajko
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • sól

Nadzienie

  • 2 spore marchwie
  • 2 cebule
  • kawałek dużego selera
  • mały korzeń pietruszki
  • pół puszki groszku konserwowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dkg sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • zioła np. tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Losowo wybrany temat: Biovital na serce opinie

Przygotowanie

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, jajko i miękkie masło, lub margarynę, dodawać po trochu wody i wyrabiać dłonią ciasto. Gdy gotowe włożyć go na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać warzywa zetrzeć je na tarce o dużych otworach, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do miękkości z przyprawami. Na koniec dodać odsączony na sicie groszek lub kukurydzę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykleić nim tortownicę lub formę do tarty, koniecznie z brzeżkiem. Forma powinna być wcześniej posmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą, lub otrębami. Ciasto pokłóć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gdy podpieczone, wyłożyć na nie farsz. Posypać po wierzchu startym serem żółtym i polać śmietaną wymieszaną z jajkami. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Ser powinien się zrumienić.

Jeśli chcesz, do nadzienia możesz dodać boczku wędzonego lub przypieczonej kiełbasy.

Smacznego…