Tarta warzywna przepis, czyli sposób wykonania tarty z warzywami korzeniowymi, cebulą i groszkiem konserwowanym. Potrawa może nie jest specjalnie dietetyczna, bo jest na cieście, ale jest mimo wszystko zdrowa, ponieważ przygotowana jest z mnóstwa warzyw. Jest to przepis całoroczny, a potrawa tania i łatwa w przygotowaniu. Ciasto zawsze się udaje. Składniki nie są wymyślne i można je wszędzie kupić.
Tarty warzywne są smaczne jedzone na gorąco i na zimno. Można je podawać na obiad np. z zupą, a także na kolację. Jeśli jesteś na diecie i chcesz przepis odchudzić, to możesz zrezygnować z polania tarty śmietaną. W takim przypadku wystarczy sam starty ser żółty. Jeśli nie masz groszku konserwowanego, a masz kukurydze konserwowana, to spokojnie możesz ją użyć.
Może cię zainteresować: Zupa z kalarepy z liśćmi
Tarta warzywna przepis
Ciasto
- 25 dkg mąki
- jajko
- 12 dkg masła lub margaryny
- sól
Nadzienie
- 2 spore marchwie
- 2 cebule
- kawałek dużego selera
- mały korzeń pietruszki
- pół puszki groszku konserwowanego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 dkg sera żółtego
- sól
- pieprz
- zioła np. tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Losowo wybrany temat: Biovital na serce opinie
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, jajko i miękkie masło, lub margarynę, dodawać po trochu wody i wyrabiać dłonią ciasto. Gdy gotowe włożyć go na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać warzywa zetrzeć je na tarce o dużych otworach, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do miękkości z przyprawami. Na koniec dodać odsączony na sicie groszek lub kukurydzę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykleić nim tortownicę lub formę do tarty, koniecznie z brzeżkiem. Forma powinna być wcześniej posmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą, lub otrębami. Ciasto pokłóć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gdy podpieczone, wyłożyć na nie farsz. Posypać po wierzchu startym serem żółtym i polać śmietaną wymieszaną z jajkami. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Ser powinien się zrumienić.
Jeśli chcesz, do nadzienia możesz dodać boczku wędzonego lub przypieczonej kiełbasy.
Smacznego…
Najnowsze komentarze