Piersi kurczaka w warzywach to danie, proste do wykonania i szybkie w przygotowaniu. Potrawa jest bardzo zdrowa i dietetyczna. Smakuje z reguły wszystkim mięsożercom, także tradycjonalistom. Do jej przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. Te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie. Co nieco możesz pokombinować. Jeśli nie masz takich przypraw jak podane, daj swoje ulubione. Jeśli nie masz groszku konserwowanego to dodaj kukurydzę.

Może cię zainteresować: Sałatka z pieczonym kurczakiem

Piersi kurczaka w warzywach można podać samodzielnie albo z ryżem, kaszą czy ziemniakami z wody. Jeśli dbasz, o to co jesz i twoje posiłki mają być zdrowe, możesz użyć ryżu brązowego zamiast zwykłego. Będzie zdrowiej. Pamiętaj tylko, że ryż brązowy gotuje się dłużej niż tradycyjny.

Piersi kurczaka w warzywach

  • około 25 dkg piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki groszku konserwowanego
  • marchew
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka
  • kawałek czerwonej papryki

Losowo wybrany temat: Cukrzyca w wieku starszym

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, obsypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, podsmażyć z rozdrobniona cebulą. Pietruszkę, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do kurczaka. Ząbki czosnku rozdrobnić i też dodać do potrawy. Paprykę pokroić i również dodać. Wszystko zalać około  1/4 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu aż woda wyparuje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Gdy gotowe dodać groszek konserwowany lub kukurydzę, ewentualnie jeszcze doprawić i podać.

Smacznego…