Piersi kurczaka w warzywach to danie, proste do wykonania i szybkie w przygotowaniu. Potrawa jest bardzo zdrowa i dietetyczna. Smakuje z reguły wszystkim mięsożercom, także tradycjonalistom. Do jej przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. Te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie. Co nieco możesz pokombinować. Jeśli nie masz takich przypraw jak podane, daj swoje ulubione. Jeśli nie masz groszku konserwowanego to dodaj kukurydzę.
Może cię zainteresować: Sałatka z pieczonym kurczakiem
Piersi kurczaka w warzywach można podać samodzielnie albo z ryżem, kaszą czy ziemniakami z wody. Jeśli dbasz, o to co jesz i twoje posiłki mają być zdrowe, możesz użyć ryżu brązowego zamiast zwykłego. Będzie zdrowiej. Pamiętaj tylko, że ryż brązowy gotuje się dłużej niż tradycyjny.
Piersi kurczaka w warzywach
- około 25 dkg piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- olej do smażenia
- 3 łyżki groszku konserwowanego
- marchew
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek selera
- pieprz
- sól
- przyprawa do kurczaka
- kawałek czerwonej papryki
Losowo wybrany temat: Cukrzyca w wieku starszym
Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, obsypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, podsmażyć z rozdrobniona cebulą. Pietruszkę, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do kurczaka. Ząbki czosnku rozdrobnić i też dodać do potrawy. Paprykę pokroić i również dodać. Wszystko zalać około 1/4 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu aż woda wyparuje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Gdy gotowe dodać groszek konserwowany lub kukurydzę, ewentualnie jeszcze doprawić i podać.
Smacznego…
Najnowsze komentarze