Ciasto z dyni dietetyczne, które jest bardzo pyszne a przy tym bardzo mało kaloryczne, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają odchudzanie.
Losowo wybrany przepis: Przepis na dietetyczne lody
Składniki na ciasto:
- 200 gram mąki pełnoziarnistej
- 230 gram dyni(koniecznie surowej!)
- 2 jajka
- 100-120 gram słodziku
- 120 ml masła klarownego ( lub oleju roślinnego;kokosowy też może być)
- garść migdałów
- łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Składniki na białą masę
- 200 gramów chudego twarogu( jeśli nie masz użyj półtłustego)
- 1-2 łyżki cukru pudru, lub czegoś innego równie zdrowego do posypania
- garść malin
- Składniki na karmel
- 10 daktyli
Temat, który powinnaś zobaczyć: Dietetyczne przepisy na makaron
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Podczas gdy się nagrzewa, przygotuj miskę i połącz w niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dynię a jajka ubij na sztywną pianę, dodając cukier i olej. Nie przestawaj ubijać. Do mieszanki dodaj startą dynię, mąkę ( którą wymieszałaś z solą), płatki migdałów, cukier waniliowy i mieszaj. Wlej masę do foremki i piecz od 50 do 55 minut.
Dietetyczne ciasto dyniowe
W międzyczasie przygotuj białą masę. Po prostu zmiksuj twaróg z cukrem i odstaw na 10-15 minut. Najlepiej, by były trzymane w lodówce. Teraz pora na przygotowanie karmelu. Wrzuć daktyle do małej miseczki i odstaw na 10-30 minut. Następnie zmiksuj je z wodą.
Teraz dokończ proces pieczenia ciasta. Kiedy się upiecze, wyjmij z piekarnika i zostaw, aż ostygnie a następnie przekrój na pół. Jedną warstwę posmaruj resztką twarogu. Wybrany kawałek możesz też polać karmelem i udekoruj malinami. Pamiętaj, by je wyjąć z lodówki!
Najnowsze komentarze