Kurczak w sosie curry smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, choć zawiera sporo składników. Przygotowuje się ją dość szybko. Kurczak w sosie curry jest potrawą raczej lekkostrawną. Jeśli jesteś na diecie, możesz użyć mniej śmietany.

Kurczak smakuje zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi lub z ryżem. Możesz podać też ryżem brązowym, bo jest bardziej dietetyczny i zdrowy.

Może cię zainteresować: Sałatka z pieczonym kurczakiem

Pierś w sosie curry

  • 4 piersi z kurczaka
  • cebula
  • olej
  • szklanka śmietany, lub 1/4 śmietany i 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • curry
  • kurkuma
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli, lub chilli w proszku
  • pieprz cayenne
  • około 3 cm startego korzenia imbiru, lub imbir w proszku
  • odrobina cukru najlepiej brązowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
  • łyżka soku z cytryny, limonki, lub pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Losowo wybrany temat: Potrawka z kurczaka z marchewką i porem

Przygotowanie

Kurczaka, oczyścić, umyć i pokroić na drobne kawałki, a następnie posypać solą i pieprzem. W misce wymieszać rozdrobniony czosnek, posiekana papryczkę chilli lub chilli w proszku, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz olej. W marynacie trzeba zostawić kurczaka na około 5 minut minimum. Na patelni z olejem zeszklić rozdrobnioną cebulę, dodać zamarynowanego kurczaka z resztkami marynaty i smażyć na rumiano, mieszając na małym ogniu. Zmniejszyć jeszcze ogień, dodać curry, cukier i kurkumę, wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec zalać śmietaną i mleczkiem kokosowym. Gotować przez 5 minut, często mieszając. Gdy gotowe doprawić jeszcze i podawać.

Smacznego…