Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym to posiłek niskokaloryczny, a więc doskonały dla wszystkich odchudzających się i tych którzy nie chcą przytyć. Możesz potrawę przygotować bez tłuszczu na patelni teflonowej i w ten sposób ją jeszcze odchudzisz. Potrawa jest niesłychanie prosta w przygotowaniu, a jeśli użyjesz fasolki konserwowanej, to będzie gotowa błyskawicznie. Jeśli nie masz akurat tymianku i bazylii, to posyp fasolkę inną przyprawą. Mogą to być np. zioła prowansalskie.
Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym może być podana np. na śniadanie zamiast tradycyjnej jajecznicy. Można też ją podać na obiad, dodając ziemniaki.
Może cię zainteresować: Sałatka z kukurydzą i papryką
Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym
- 1 lub dwa jajka
- łyżka oleju do smażenia
- około 20 dkg fasolki szparagowej, lub fasolka konserwowana
- sól
- pieprz
- łyżka tartego sera żółtego (niekoniecznie)
- tymianek
- bazylia
Losowo wybrany temat: Fasola z suszonymi śliwkami
Przygotowanie
Fasolkę świeżą należy obrać, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Fasolkę mrożoną również trzeba ugotować. Można gotować w garnku do gotowania na parze. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić fasolkę. Chwilę podsmażyć, dodać przyprawy. Następnie wbić jajka, przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się zetną. Gdy gotowe przełożyć na talerz i posypać startym żółtym serem.
Fasolki konserwowanej nie gotuj. Odcedź ją na sicie i natychmiast wyłóż na patelnię. W tym wypadku smażenie trwa bardzo krótko.
Smacznego…
Najnowsze komentarze