Tarta z brukselką to propozycja dla wegan, ale nie tylko. Przepis jest oryginalny, a potrawa bardzo smaczna. Dodatek ziemniaka sprawia, że masa jest gęsta i pięknie się rumieni. Potrawa nie jest może jakaś bardzo dietetyczna, ale jest za to zdrowa. Nie ma problemów z jej przygotowaniem, mimo że jest na spodzie z ciasta. Ciasto się robi szybko i zawsze się udaje.
Tarta z brukselką może być podana na kolację albo na podwieczorek. Można ją jeść także na obiad, bo bardzo dobrze smakuje z zupą krem. Tartę można jeść na gorąco i na zimno. Jeśli nie masz wszystkich przypraw, użyj innych ulubionych. Potrawa jest bardzo smaczna następnego dnia po upieczeniu.
Tarta z brukselką
Może cię zainteresować: Makaron z sosem serowym z serków topionych
Ciasto
- 30 dkg mąki pszennej lub jaglanej
- około 15 dkg masła, jeśli nie jesteś weganką, lub margaryny
- sól
Nadzienie
- 30 dkg brukselki
- cebula
- musztarda
- kminek
- majeranek
- estragon
- kurkuma
- słodka papryka
- pieprz
- olej
- 18 dkg naturalnego tofu
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Losowo wybrany temat: Jak usunąć toksyny z organizmu?
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojoną margarynę lub masło, sól i po trochu wodę. Wyrobić poprzez wygniatanie palcami. Gdy gotowe schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie przygotować formę na tarte lub tortownicę czyli posmarować ją tłuszczem i wysypać tarta bułką lub otrębami. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do pieczenia z brzeżkiem. Na koniec ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i podpiec w 180 stopniach około 10 minut. Brukselkę przekroić na pół i ugotować najlepiej w garnku do gotowania na parze.
Cebule pokroić i podsmażyć na oleju lub bez np. na patelni teflonowej. W blenderze umieścić tofu, ziemniaki, musztardę i mąkę. Miksować powoli dolewając wody np. pozostałości po gotowaniu ziemniaków. Powinna wyjść jednolita masa. Na koniec dodać warzywa, przyprawy, wymieszać i przelać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-35 minut w 180 stopniach..
Najnowsze komentarze