Sos serowo-grzybowy to sos o bardzo oryginalnym smaku. Przypadnie do gustu także smakoszom i wielbicielom kuchni wegetariańskiej. Jest dość szybki w przygotowaniu i nie zawiera wyszukanych, trudnych do zdobycia produktów.  Wszystkie składniki można kupić nawet w prowincjonalnym sklepie. Przepis można uznać za dość dietetyczny, ponieważ poza serem nie zawiera nic bardzo kalorycznego, a samego sera nie jest dużo. Poza tym jego zaletą jest to, że nie jest trudny w przygotowaniu.

Sos serowo-grzybowy można podać do ziemniaków z wody albo do makaronu. Wybrać można makaron grubszy lub spaghetti. Jeśli nie masz grzybów suszonych możesz ewentualnie użyć pieczarek. Najlepszy jednak jest sos z grzybami suszonymi.

Może cię zainteresować: Najlepszy sos do makaronu

 

Przygotowanie sosu serowo-grzybowego

  • kostka serka topionego najlepiej kremowego bez dodatków
  • 1/2 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego
  • garstkę grzybów suszonych raczej mieszanych lub kilka pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody

Jak przygotować?

Losowo wybrany temat: Sposoby na suche pięty

Grzyby suszone namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować w wodzie z przyprawami i rozdrobnić. Gdy miękkie dodać mleko lub śmietanę z tym, że raczej tłustą oraz pokrojony serek. Gotować aż serek się rozgotuje i sos zgęstnieje. Doprawić ewentualnie i jeśli mało gęsty ratować mąką z wodą. Jeśli ma być użyty jogurt naturalny lub mało tłusta śmietana to dodaje się je na końcu gdy sos już jest ugotowany.

W przypadku gdy zamiast grzybów używa się pieczarek trzeba je rozdrobnić i podsmażyć i dopiero potem zalać wodą i gotować z serkiem jak grzyby suszone.

Smacznego…