Makaron z sosem serowym z serków topionych smakuje wszystkim smakoszom sera. Serki topione można kupić wszędzie z tym, że do tej potrawy lepiej wybrać niesmakowe np. kremowe. Potrawę można przygotować bardzo szybko no chyba, że chcesz sobie zadać trudu i zamiast makaronu podać do sosu kluski kładzione. Te robi się nieco dłużej ale też tragedii nie ma. Makaron może być grubszy ale jeśli się uprzesz to możesz z tym sosem podać spaghetti. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na zbyt kaloryczny przepis po prostu śmietanę zastąp mlekiem. To przepis nieco odchudzi ale i odbierze mu nieco smaku.
Makaron z sosem serowym z serków topionych to potrawa bardzo tania.
Może cię zainteresować: Soczewica z makaronem
Jak zrobić makaron z sosem z serków topionych
- około 25 dkg makaronu grubszego typu kolanka, muszelki, świderki
- serek topiony prostokąt
- raczej tłusta, kwaśna śmietana lub mleko około pół szklanki
- woda
- kostka rosołowa 1/2
- sól
- pieprz
- bazylia
- mąka
Losowo wybrany temat: Ostropest plamisty w tabletkach opinie
Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij dodać soli. Możesz też dodać łyżkę oleju to nie będzie się sklejał. Gdy gotowy odcedź i wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował.
Do rondelka wlej około pół szklanki wody, dodaj przyprawy i rosołek i zagotuj. Dodaj mleko lub śmietanę z tym, że tylko wtedy gdy śmietanę masz tłustą, bo inna się zważy. Do płynu dodaj rozdrobniony serek. Wszystko zagotuj aż serek i kostka rosołowa się rozpuszczą. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest zbyt płynny zapraw go mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Gotowy sos wlej do garnka z makaronem i zamieszaj. Jeśli używałaś chudej śmietany to dodajesz ją na końcu i już nie gotujesz.
Smacznego…
Najnowsze komentarze