Zupa z pora i pieczarek to potrawa dla wszystkich lubiących eksperymenty w kuchni, bo nie jest to potrawa tradycyjna. Zupa jest smaczna i pożywna. Można się nią najeść zwłaszcza wtedy, gdy doda się wędliny lub boczku wędzonego. Wegetarianie chętnie dodają wędliny sojowej np. parówek. Osoby na diecie odchudzającej mogą z wędlin zrezygnować, a śmietanę mogą zastąpić jogurtem. Zupa smaku nie straci.

Zupa z pora i pieczarek jest gotowa szybko. Przygotujesz ją bez żadnych trudności, bo jest dziecinie prosta. Przyprawy oczywiście możesz dodać inne.

Może cię zainteresować: Zapiekanka z kalafiora i jajek

Zupa z pora i pieczarek

  • 2 pory
  • 30 dkg pieczarek
  • 15 dkg kiełbasy lub boczku wędzonego (niekoniecznie)
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe warzywne lub sól
  • łyżeczka imbiru
  • mielona kolendra
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pieprz
  • mąka

Losowo dobrany temat: Tipsy ciekawe wzory

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Por i pieczarki pokrój i przysmaż na oleju. Jeśli chcesz dodać wędlinę lub boczek, to też je rozdrobnij i przysmaż razem z pieczarkami. Jeżeli masz zamiar dodać parówek sojowych, to smaż je krótko, bo mogą się rozpaść. Gdy wszystko już podsmażone, dodaj pokrojone ziemniaki kostki rosołowe i przyprawy, zalej wodą i gotuj do miękkości ziemniaków. Na koniec zapraw zupę mąką rozmieszana w odrobinie wody oraz śmietaną lub jogurtem. Już na talerzu posyp pokrojoną natką. Jeśli nie lubisz zup zawiesistych, możesz zrezygnować z zagęszczania mąką.

Smacznego…