Zupa z pora i pieczarek to potrawa dla wszystkich lubiących eksperymenty w kuchni, bo nie jest to potrawa tradycyjna. Zupa jest smaczna i pożywna. Można się nią najeść zwłaszcza wtedy, gdy doda się wędliny lub boczku wędzonego. Wegetarianie chętnie dodają wędliny sojowej np. parówek. Osoby na diecie odchudzającej mogą z wędlin zrezygnować, a śmietanę mogą zastąpić jogurtem. Zupa smaku nie straci.
Zupa z pora i pieczarek jest gotowa szybko. Przygotujesz ją bez żadnych trudności, bo jest dziecinie prosta. Przyprawy oczywiście możesz dodać inne.
Może cię zainteresować: Zapiekanka z kalafiora i jajek
Zupa z pora i pieczarek
- 2 pory
- 30 dkg pieczarek
- 15 dkg kiełbasy lub boczku wędzonego (niekoniecznie)
- 4 ziemniaki
- 2 kostki rosołowe warzywne lub sól
- łyżeczka imbiru
- mielona kolendra
- olej do smażenia
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- pęczek zielonej pietruszki
- pieprz
- mąka
Losowo dobrany temat: Tipsy ciekawe wzory
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Por i pieczarki pokrój i przysmaż na oleju. Jeśli chcesz dodać wędlinę lub boczek, to też je rozdrobnij i przysmaż razem z pieczarkami. Jeżeli masz zamiar dodać parówek sojowych, to smaż je krótko, bo mogą się rozpaść. Gdy wszystko już podsmażone, dodaj pokrojone ziemniaki kostki rosołowe i przyprawy, zalej wodą i gotuj do miękkości ziemniaków. Na koniec zapraw zupę mąką rozmieszana w odrobinie wody oraz śmietaną lub jogurtem. Już na talerzu posyp pokrojoną natką. Jeśli nie lubisz zup zawiesistych, możesz zrezygnować z zagęszczania mąką.
Smacznego…
Najnowsze komentarze