Jedzenie potrafi być prawdziwą przyjemnością. Warto jednak zadbać o to, żeby zawsze jeść zdrowo i dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zwłaszcza gdy chcemy pozbyć się niechcianych kilogramów.
Zbliżają się wakacje, więc to dobry moment na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych. Czasami bowiem zwiększenie aktywności fizycznej oraz nowe podejście do tego, co jemy na co dzień potrafi przynosić spektakularne efekty.
Jakie są największe grzechy żywieniowe, które możemy popełniać? Przede wszystkim zalicza się do nich spożywanie mocno przetworzonych pokarmów, picie alkoholu i niedostosowywanie porcji do wymagań naszego organizmu. Oprócz tego efekty każdej diety łatwo zniszczyć poprzez podjadanie między posiłkami.
Oczywiście czasami każdego dopada mały lub większy głów. Co wówczas zrobić, żeby zachować dietę, a nie chodzić nieustannie głodnym? Warto sięgnąć po zdrowe i wartościowe przekąski. Kilka pomysłów na takie posiłki podajemy poniżej.
Przekąski – jeść, czy też nie jeść?
Musimy na początku obalić pewien powszechny mit. Prawidłowo budowana dieta bynajmniej nie polega bowiem na niejedzeniu. Wprost przeciwnie. Gdy nie dostarczamy do organizmu odpowiedniej ilości kalorii, wówczas zaczyna on intensywnie odkładać zapasy, żeby przetrwać. A to powoduje niechciany przyrost wagi. Nie zapominajmy też, że długofalowe głodówki są po prostu niebezpieczne dla zdrowia.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest dopasowanie diety do indywidualnych potrzeb i sięganie po wartościowe i zdrowe składniki.
Tak też jest z przekąskami. Głód pomiędzy posiłkami może dopaść każdego. Od nas jednak zależy, czy wtedy sięgniemy po batonik z czekoladą i dużą ilością karmelu, czy po warzywa i owoce, które także napełnią żołądek, a przy tym dostarczą witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.
Zdrowe przekąski – co warto jeść?
Zdrowe przekąski powinny być wykonane z naturalnych składników, bez sztucznych konserwantów i dodatków poprawiających smak. Warto wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, które oferuje na przykład pełen pomysłów na małe co nieco.
Pamiętajmy też, że liczy się nie tylko jakość, ale także ilość. Zjedzenie dwóch kilogramów jabłek na raz również nie będzie zbyt korzystne dla naszego zdrowia i diety odchudzającej. Co możemy zatem zjeść, żeby opanować głód i poczuć się lepiej, bez wyrzutów sumienia?
Surowe warzywa, czyli coś na ząb
Zamiast paluszków i rozmaitych tuczących przegryzek, warto postawić na surowe warzywa. Najlepiej sprawdza się w tym charakterze marchewka pocięta na zapałki, można także zjeść selera naciowego. Są niskokaloryczne i pyszne. Jeśli pragniemy dodać do nich nieco pikanterii, można pozwolić sobie na niewielką ilość hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, z rozmaitymi dodatkami, np. papryką, suszonymi pomidorami.
Suszone owoce – przekąska do torebki
Sporo witamin znajdujemy w suszonych owocach. Wybór tego typu produktów jest olbrzymi. Można sięgnąć po rodzime jabłka lub po żurawinę, rodzynki, jagody goji lub morele. W ich przypadku trzeba jednak zwracać baczną uwagę na ilość zjadanych owoców. Ich kaloryczność jest bowiem zbliżona do świeżych owoców, a niewielki rozmiar sprawia, że często zjadamy ich znacznie więcej.
Najnowsze komentarze