O wspaniałych właściwościach miodu mówi się już od dawna. Nie jest to jednak jedyny produkt wytwarzany przez pszczoły. Równie cenny jest także pyłek pszczeli, który powstaje w wyniku produkcji słodkiego płynu. Jakie wartości znajdziemy w takim pyłku kwiatowym? Jakie są korzyści regularnego stosowania pyłku kwiatowego?

Warto doceniać produkty pszczele. Są w pełni naturalne i mają wiele wspaniałych właściwości, z których czerpać możemy całymi garściami. Nie od dziś wiadomo przecież, że te małe stworzenia znają się na rzeczy. Obecnie coraz częściej na sklepowych półkach, prócz miodu znajdziemy także pyłek kwiatowy. Powstaje on podczas zbierania nektaru z różnych gatunków roślin. Co więcej, pyłkiem kwiatowym karmione są także młode pszczoły. Spora ilość pyłku zostaje jednak niewykorzystana — i to jest już gratka dla pszczelarzy, którzy zbierają te cenne kuleczki. Dla wielu osób jest to zupełnie nowy produkt. Czas więc, by dowiedzieć się, jakie są jego właściwości.

Pyłek pszczeli — skład

Wspaniałe właściwości pyłku wynikają przede wszystkim z bogactwa jego składu. Pyłek kwiatowy zawiera bowiem kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin takich jak E, C, D oraz witaminy z grupy B, a także minerałów, w tym między innymi potas, fosfor i żelazo. W skład pyłku wchodzi także kwas pantotenowy, glukoza i białko. Wraz z pyłkiem pszczelim, do organizmu trafia więc mnóstwo substancji odżywczych.

Pyłek kwiatowy — właściwości

Dzięki temu, że w pyłku pszczelim występuje tak wiele cennych składników, ich regularne przyjmowanie może zapewnić nam wiele korzyści. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na to, że spożywanie pyłku kwiatowego bardzo skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Co więcej, stosowanie pyłku może okazać się także bardzo pomocne podczas różnego rodzaju infekcji. Okazuje się, że produkt ten działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu może zahamować rozwój różnego rodzaju dolegliwości towarzyszących przeziębieniu. To doskonała alternatywa dla zwykłych suplementów. Pyłek ma też właściwości detoksykacyjne i doskonale reguluje apetyt.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy dostępny jest obecnie w wielu różnych formach. Możemy kupić go w naturalnej wersji, czyli jako granulat. Występuje też w formie tabletek oraz pyłku. Granulki oraz pyłek można przyjmować wraz z posiłkiem, na przykład dodając produkt do smoothies, owsianki, czy innego dania. Tabletki natomiast wystarczy jedynie popić. Stosowanie pyłku pszczelego warto dostosować do indywidualnych preferencji.