Topinambur to roślina jadalna o delikatnym, lekko słodkim smaku. Przez wieki była jednym z najważniejszych składników wielu potraw. Później topinambur zaczął stopniowo ustępować miejsca ziemniakom, aż w końcu przestał być wykorzystywany w kuchni. Obecnie roślina ta ponownie zyskała sporą popularność. Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także wielki potencjał prozdrowotny. Dlatego bardzo często wybierana jest przez osoby dbające o zdrowie i kondycję fizyczną. Topinambur bardzo pozytywnie wpływa między innymi na układ nerwowy, procesy trawienne oraz na pracę serca. Jakie jeszcze sekrety skrywa ta wyjątkowa roślina?

Na merytoryczną dawkę wiedzy o Topinamburze zaprasza Zielares.pl – Portal o ziołach, witaminach, suplementacji i zdrowym stylu życia.

Topinambur – co to jest?

Topinambur, a właściwie słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.) to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek rośliny jadalnej z rodziny astrowatych. Częścią przeznaczoną do spożycia jest rozgałęziona bulwa o elipsoidalnym lub gruszkowatym kształcie. W zależności od odmiany bulwy topinamburu mogą przybierać rozmaite kolory, od białego, przez różowy, po fioletowo-czerwony. Biały miąższ wyróżnia się bardzo charakterystycznym słodkawym smakiem przypominającym połączenie orzechów brazylijskich, karczocha i ziemniaków. Egzotycznie brzmiąca nazwa rośliny pochodzi od Indian z plemienia Topinamboore, dla których topinambur był podstawowym składnikiem kulinarnym. Do Europy trafił dopiero podczas wielkich odkryć geograficznych. Bulwy rośliny są źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, a ich zastosowanie jest bardzo szerokie.

Topinambur – jakie ma właściwości?

Topinambur to roślina o bogatym składzie, zawierająca różne prozdrowotne substancje, które bardzo korzystnie wpływają na pracę organizmu i samopoczucie. Słonecznik bulwiasty to doskonałe źródło cennych witamin, takich jak A, B6, C, E i K oraz soli mineralnych, w tym cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu, żelaza oraz wapnia. Znajdziemy w nim również niacynę, czyli witaminę B3, która pozytywnie wpływa na profil lipidowy, a także ryboflawinę (witamina B2) wspomagającą układ odpornościowy, tiaminę (witamina B1) o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz kwas foliowy. Spożywanie topinamburu przynosi bardzo wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:

  • Obniżenie i regulowanie poziomu cholesterolu;
  • Stabilizowanie stężenia glukozy we krwi;
  • Wspomaganie pracy przewodu pokarmowego;
  • Zapobieganie problemom trawiennym;
  • Wspieranie pracy układu nerwowego;
  • Wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego;
  • Detoksykacja organizmu.Topinambur – jakie ma zastosowanie?

Topinambur to naturalne i smaczne źródło wielu cennych składników, które wykazują skuteczność w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Ze względu na dużą zawartość inuliny, spożywanie tej rośliny polecane jest diabetykom jako skuteczne wsparcie terapii przeciwko cukrzycy typu 2. Inulina zwiększa wrażliwość insulinową komórek, chroniąc przed niebezpieczną dla zdrowia nadwagą i otyłością, pozytywnie wpływa na profil lipidowy i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Włączenie topinamburu do diety polecane jest osobom, które często odczuwają różne problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Zawarte w słoneczniku bulwiastym składniki aktywne poprawiają stan mikroflory jelitowej, pobudzają perystaltykę oraz ułatwiają transport treści pokarmowej. Topinambur zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, wspomaga procesy trawienne oraz ułatwia detoksykację organizmu.

Topinambur – składnik kulinarny

Topinambur to bardzo smaczny i zdrowy składnik kulinarny, który można wykorzystać do przyrządzenia różnych potraw. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i niski indeks glikemiczny, doskonale sprawdzi się podczas procesu odchudzania. Topinambur można spożywać na wiele sposobów, na surowo oraz po obróbce termicznej. Surowe bulwy stosuje się często jako składnik sałatek owocowych z dodatkiem jabłek, gruszek, bananów, orzechów włoskich i miodu. Ugotowany lub upieczony topinambur może być wspaniałym dodatkiem do wielu potraw zastępującym tradycyjne ziemniaki. Z bulwy słonecznika bulwiastego można sporządzić pyszne domowe chipsy lub frytki.