Okres Świąt Wielkanocnych to między innymi czas celebracji spotkań z rodziną przy wspólnym stole. Pomysłowe wielkanocne dania przyrządzone wg.wyszukanych oraz tradycyjnych przepisów, zaskakują kubki smakowe domowników, czyniąc tym samym okres wielkanocny tym wyjątkowym. Na stołach królują pieczone mięsa, pasztety, kiełbasy oraz dania z jajek. A co szczególnego w tym okresie czeka miłośników kuchni roślinnej? Sprawdź, jak odświeżyć wielkanocne menu i zamienić mięsne klasyki na wyśmienite wegetariańskie uczty.
Wegetariańskie dania na Wielkanoc
Wegetariańska rewolucja na stole odbija się duchem nowoczesności i obok kuszących, znanych dań, pojawia się mnóstwo wege alternatyw, którymi można zaskoczyć Rodzinę.
Propozycje, z których zapewne chętnie skorzystasz, aby przygotować świąteczne wegetariańskie posiłki, znajdziesz na stronie:
https://www.polenastole.pl/blog/wiedza/swieta-bez-miesa-czyli-wegetarianskie-pomysly-na-wielkanoc/
Wegetariański żurek z pazurem
Tajemnice soczystego żurku bez użycia mięsa tkwią w szczegółach. Podstawą jest naturalny zakwas. Jeśli nie masz czasu, na samodzielne przygotowywanie, to kup go w sklepie ze zdrową żywnością jak np. https://www.polenastole.pl/, wtedy będziesz mieć pewność, że nie zawiera on sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Postaw na wyraziste przyprawy jak majeranek i czosnek, a także dodaj do mikstury aromatyczne suszone grzyby. Niczym magik, stwórz wegetariańską alternatywę kiełbaski, sięgając po sojowe odpowiedniki, wzbogacając je zieleniną pełną witamin i minerałów.
Bezmięsny pasztet
Wegetariańskie pasztety to ogromne pole do eksperymentowania. Bez ograniczeń można stworzyć pasztet na bazie soi, fasoli, soczewicy czy ciecierzycy. Przepisów jest cała masa, ale liczy się również kreatywność w kuchni. Należy pamiętać, że kluczem do sukcesu są aromatyczne przyprawy… Nie krępuj się więc z mocą majeranku, tymianku, soli, pieprzu i czosnku. Znakomitą bazą pasztetu będzie np. kasza jaglana czy gryczana. Pamiętaj, bogactwo białka roślinnego czyni tę potrawę nie tylko smakowitą, ale i niezwykle wartościową.
A co na deser?
Babki, mazurki, makowce, serniki… tutaj wegetarianie nie muszą się ograniczać. Świątecznymi deserami mogą delektować się zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy.
Spośród kompozycji smaków polecamy miodowo-orzechowego mazurka, w którym kruche ciasto łączy się z gęstą masą, bogatą w dwie odmiany orzechów oraz naturalny miód. W dalszej kolejności warto udać się na audiencję u królowej świątecznych deserów – piaskowej babki z makiem, której niepowtarzalny kształt dodaje niezwykłego uroku, a delikatny lukier dopełnia całego dzieła. A dla wegańskich smakoszy polecamy naprawdę coś wyjątkowego – wegańską babkę majonezową. Ostrzegamy, że jest tak dobra, że może stać się prawdziwym rarytasem świątecznego stołu!
Niech zatem Wielkanoc w wersji wege rozkwita kolorem i smakiem na Twoim stole!
Najnowsze komentarze