Ser żółty właściwości– Znany  przede wszystkim z tego, że ma dużą kaloryczność, dlatego wiele jadłospisów go zakazuje. Jednak przygotowując lasagne, czy pizzę, trudno go sobie wyobrazić. Często więc osoby na diecie stoją przed poważnym dylematem: czy jeść ser czy dla dobra diety go sobie odpuścić? Czy ser żółty jest skazany na porażkę i nie ma w nim nic dobrego?

Zerknij także: Dieta na płatkach owsianych

Podstawowe pytanie: czy warto jeść ser żółty?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: oczywiście, że warto! Jednak, dla dobra figury lepiej wybrać ten, z mniejszą zawartością tłuszczu. Najlepszy będzie ser żółty light! Nie wolno zapominać także, że ser żółty to najlepsze źródło białka i wapnia, tak potrzebnego naszym kościom. Jest też niezbędny do zachowania zdrowych zębów.

Ser żółty zawiera także cynk, który jest niezbędny do zachowania zdrowych zębów, przyczynia się do zachowania zdrowych włosów i paznokci. Ser żółty to także fosfor i sprzężony kwas linolowy, który chroni przed miażdżycą. Dodatkowo posiada dużo witaminy D, A oraz witamin z gruby B.

W 100g sera np Gołda znajdziemy  takie witaminy i minerały:

Witaminy to między innymi:

Witamina B5: 0,5 mg
Witamina B6: 0,1 mg
Witamina B9: 21,1 µg
Witamina B12: 2,1 µg
Witamina C: 1,1 mg
Witamina A: 293 µg
Witamina D: 0,9 µg
Witamina E: 0,5 mg
Witamina K: 26,4 µg
Ryboflawina:0,4 mg
Biotyna: 2,6 µg
Niacyna: 5,4 mg
Tiamina: 0,1 mg

Oraz Minerały:

Magnez: 32 mg
Potas: 106 mg
Sód:919 mg
Cynk: 4,2 mg
Wapń: 792 mg
Fluor: 0,1 mg
Fosfor: 528 mg
Żelazo:0,5 mg
Mangan: 0 mg
Miedź:0,1 mg
Jod: 31,7 µg

Jest też dość kaloryczny w 100g ma 352 kcal (1472,8 kJ). Białko: 24,5g oraz bardzo mało węglowodanów 2,1 g, tłuszczu aż: 25 g ; Cholesterol: 62,3 mg

Okazuje się, że jeśli masz gorszy nastrój, oprócz czekolady, bananów czy awokado, spożywanie sera żółtego zwiększa poziom hormonu szczęścia w organizmie.

Ostatnie badania wykazały także, że kobiety, które spożywają ser żółty, są mniej narażone na nowotwór jelita grubego  a u mężczyzn wpływa także na potencję. Wykazano również, że ma dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Jeśli chodzi o negatywny jego wpływ to zawiera dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do powstawania obrzęków.