Quiche z grzybami to potrawa pyszna, ale dość kaloryczna, bo zawiera śmietanę oraz sporo tłuszczu-masła lub margaryny i nie można tego niestety niczym zastąpić. Grzyby mogą być mrożone lub świeże, różne-opieńki, pieczarki, kurki, grzyby mieszane. Przygotowanie quiche wymaga trochę zachodu, ponieważ trzeba wyrobić ciasto. Jest to ciasto kruche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Potrawę można podać na obiad lub na kolację. Można ją jeść na gorąco lub na zimno, jeśli chodzi zioła to najlepiej pasuje tymianek świeży, lub suszony i natka pietruszki.
Quiche z grzybami należy do potraw tanich, a produkty do jego przygotowania można łatwo kupić.
Może cię zainteresować: Fasola z suszonymi śliwkami
Quiche z grzybami
Ciasto
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła lub margaryny
- sól
- trochę wody
- jajko
Farsz
- 20 dkg grzybów
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany
- sól
- cebula
- tymianek
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- pieprz lub pieprz ziołowy
- 6 dkg sera żółtego
Losowo wybrany temat: Lek Hydroxyzinum opinie
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło lub margarynę, sól i jajko. Masło posiekać nożem. Dodawać po łyżce wody i wyrabiać ciasto. Gdy gotowe schować do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować farsz. Grzyby rozmrozić i rozdrobnić. Można je ugotować lub poddusić na oleju. Na oleju podsmażyć też pokrojoną cebulę i czosnek. Jeśli się odchudzasz, możesz użyć patelni teflonowej.
Ciasto rozwałkować na grubość około o,5 cm i wykleić nim formę do tarty lub tortownicę. Tortownica musi być wcześniej natarta masłem i wysypana tartą bułką. Wykleić trzeba z brzeżkiem. Następnie ciasto trzeba nakłuć widelcem. Na cieście układać farsz z wymieszanych grzybów i cebuli. Na wierzchu posypać przyprawami oraz startym żółtym serem i polać sosem z jajek i śmietany, które muszą być dokładnie wymieszane. Piec koło 40 minut w 200 stopniach.
Jeśli chcesz, możesz ciasto przed nałożeniem farszu chwilę podpiec.
Smacznego…
Najnowsze komentarze