Bio, organiczne, wegańskie… Coraz częściej wina posiadają certyfikaty zdrowych produktów. Co jest wyjątkowego w winach biodynamicznych?
Czym są wina biodynamiczne?
Reguły dotyczące upraw biodynamicznych powstały 100 lat temu i uczą rolnictwa w zgodzie z naturą. Działania dotyczące uprawy i fermentacji nie tylko przestrzegają zaleceń ekologii, ale też odbywają się według kalendarza faz księżyca.
Jakie są różnice pomiędzy winem biodynamicznym a organicznym?
Wina biodynamiczne, tak jak organiczne, nie zawierają chemicznych dodatków.
Różnią się jednak myśleniem holistycznym. Produkcja takiego trunku nie poprzestaje na trosce o to, by winogrona były wolne od syntetycznych nawozów czy pestycydów, ale także korzysta z własnego kompostu i zasila glebę homeopatycznymi miksturami z lokalnych ziół.
Po czym rozpoznać wino biodynamiczne?
Niestety, nie każde wino z określeniem „biodynamiczne” na etykiecie rzeczywiście przestrzega wszystkich skomplikowanych zasad produkcji. Dlatego warto szukać win z certyfikatem Demeter. Wino, które spełnia kryteria tej organizacji, rozpoznasz po pomarańczowym logo albo czarnym księżycu ze znakiem nieskończoności.
Inną organizacją, która weryfikuje wina biodynamiczne, jest Biodyvin. Jej zielone logo jest dobrym tropem przy wyborze wina, ale warto wiedzieć, że wymogi są mniej wyśrubowane niż w przypadku Demeter.
Od jakiego wina zacząć przygodę w winami biodynamicznymi?
Ważny jest nie tylko certyfikat, ale również pochodzenie wina. Niektóre regiony posiadają klimat i rodzaj gleby szczególnie sprzyjające rolnictwu biodynamicznemu.
To takich szczęśliwców należą Winnice Nikolaihof. Znajdują się one w regionie Wachau znanym z jednych z najlepszych białych win na świecie. Nikolaihof Wachau to też najstarsza winnica w Austrii i w dodatku jedna z pierwszych na świecie, które zaczęły produkować wino biodynamiczne. Słynny Riesling posiada bogatybukiet, idealnie łączący w sobie nuty mineralne i ziołowe.
Zachwyca także Gewürztraminer z tej samej winnicy. To również wino o złożonym, harmonijnym bukiecie, jednak tym razem w soczystej owocowo-kwiatowej wersji.
Dla miłośników klasycznych szczepów, ciekawą propozycją jest węgierski Malatinszky Signature Chardonnay. Ręcznie zbierane winogrona, miażdżone w ręcznej prasie, dają w efekcie wino naturalne najwyższej jakości. To doskonałe wino na wiosnę i lato. Nuty jabłek, zielonych śliwek i mięty orzeźwiają na długo.
Chociaż wielu jest sceptyków, którzy uśmiechają się pod nosem na myśl o uprawie w zgodzie z fazami księżyca, wśród sommelierów wina biodynamiczne zyskują coraz większe uznanie. Jak zwykle w kwestii win najlepiej wyrobić sobie własną opinię.
Najnowsze komentarze