Przepis na zupę z cieciorki jest prosty, a potrawę przygotuje każdy. Nawet dziecko, bo to banalnie łatwe.  Danie jest dietetyczne i bardzo zdrowe. Przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Warto wiedzieć, że ciecierzyca doskonale zastępuje mięso, ponieważ zawiera bardzo dużo białka.

Zupa z cieciorką smakuje z pieczywem. Można ją jeść na obiad. Smakuje też odgrzewana, ale trzeba odgrzewać ostrożnie, bo lubi się przypalić. Jeśli nie jesteś na ścisłej diecie, możesz dodać śmietany.

Może cię zainteresować: Danie z parówek na szybko

Przepis na zupę z cieciorki

  • 30 dkg ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • rozmaryn
  • puszka pomidorów, lub 2 pomidory świeże
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • szczypiorek do posypania
  • śmietana, lub jogurt grecki (niekoniecznie)

Losowo wybrany temat: Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką

Przygotowanie

Ciecierzycę namoczyć poprzedniego dnia. Po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła wraz z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i marchwią startą na tarce o dużych otworach. Gotowanie trwa około godziny. Gdy prawie gotowa dodać pomidory bez zalewy lub pokrojone pomidory świeże oraz oliwę z oliwek. Wcześniej trzeba pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie trzeba dodać przyprawy i gotować do miękkości. Gdy zupa jest już całkiem gotowa, trzeba ja zblendować i jeszcze ewentualnie doprawić- solą, pieprzem, chilli. Na wierzchu warto posypać pokrojonym szczypiorkiem. Jeśli kochasz zupy ze śmietaną i nie chcesz ze śmietany rezygnować, to oczywiście możesz jej dodać i zupa nadal będzie smaczna, ale już nie tak dietetyczna.

Smacznego…