Przepis na zupę z cieciorki jest prosty, a potrawę przygotuje każdy. Nawet dziecko, bo to banalnie łatwe. Danie jest dietetyczne i bardzo zdrowe. Przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Warto wiedzieć, że ciecierzyca doskonale zastępuje mięso, ponieważ zawiera bardzo dużo białka.
Zupa z cieciorką smakuje z pieczywem. Można ją jeść na obiad. Smakuje też odgrzewana, ale trzeba odgrzewać ostrożnie, bo lubi się przypalić. Jeśli nie jesteś na ścisłej diecie, możesz dodać śmietany.
Może cię zainteresować: Danie z parówek na szybko
Przepis na zupę z cieciorki
- 30 dkg ciecierzycy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchew
- rozmaryn
- puszka pomidorów, lub 2 pomidory świeże
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- chilli
- szczypiorek do posypania
- śmietana, lub jogurt grecki (niekoniecznie)
Losowo wybrany temat: Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć poprzedniego dnia. Po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła wraz z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i marchwią startą na tarce o dużych otworach. Gotowanie trwa około godziny. Gdy prawie gotowa dodać pomidory bez zalewy lub pokrojone pomidory świeże oraz oliwę z oliwek. Wcześniej trzeba pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie trzeba dodać przyprawy i gotować do miękkości. Gdy zupa jest już całkiem gotowa, trzeba ja zblendować i jeszcze ewentualnie doprawić- solą, pieprzem, chilli. Na wierzchu warto posypać pokrojonym szczypiorkiem. Jeśli kochasz zupy ze śmietaną i nie chcesz ze śmietany rezygnować, to oczywiście możesz jej dodać i zupa nadal będzie smaczna, ale już nie tak dietetyczna.
Smacznego…
Najnowsze komentarze