Placki smażone na patelni, ale inne, bo z batatów i z dodatkami.  Bataty, czyli słodkie ziemniaki to bardzo  fajny typowy zapychacz.  Zawierają one sporo węglowodanów i placki z nich są bardzo sycące. Placki robi się szybko i można do nich dodać różne dodatki. Z papryką i pieczarkami smakować będą wegetarianom, a z kiełbasą mięsożercom. Placki można zrobić z otrębami, jeśli ktoś unika mąki. Jeśli nie lubisz lub nie masz tymianku, możesz dodać inne zioła.

Może cię zainteresować: Fasolka po bretońsku bez kiełbasy

Placki smażone na patelni z batatów przypominają trochę placki po węgiersku, wykonane z ziemniaków. Bataty są jednak delikatniejsze w smaku i oczywiści bardziej egzotyczne. Można je kupić w supermarketach. Placki smakują z majonezem lub ketchupem albo z innym sosem. Jeśli masz domowy chutney to tym lepiej.

Placki z batatów

  • większy batat
  • jajko
  • 4 małe pieczarki
  • kawałek cebuli
  • kawałek papryki
  • około 1 1/2 łyżki mąki lub otrąb
  • olej do smażenia
  • kawałek kiełbasy lub parówka cienka (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy ziołowe-tymianek, zioła prowansalskie, oregano
  • ząbek czosnku

Losowo wybrany temat: Sałatka z tuńczyka z porem

Przygotowanie

Batat obrać i zetrzeć na tarce, dodać startą cebulę oraz rozdrobniony czosnek, jajko, przyprawy i mąkę. Pieczarki i wędlinę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju. Gdy gotowe dodać do batatów. Paprykę rozdrobnić i również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej i kłaść masę łyżką na tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano.

Smacznego…