Placki smażone na patelni, ale inne, bo z batatów i z dodatkami. Bataty, czyli słodkie ziemniaki to bardzo fajny typowy zapychacz. Zawierają one sporo węglowodanów i placki z nich są bardzo sycące. Placki robi się szybko i można do nich dodać różne dodatki. Z papryką i pieczarkami smakować będą wegetarianom, a z kiełbasą mięsożercom. Placki można zrobić z otrębami, jeśli ktoś unika mąki. Jeśli nie lubisz lub nie masz tymianku, możesz dodać inne zioła.
Może cię zainteresować: Fasolka po bretońsku bez kiełbasy
Placki smażone na patelni z batatów przypominają trochę placki po węgiersku, wykonane z ziemniaków. Bataty są jednak delikatniejsze w smaku i oczywiści bardziej egzotyczne. Można je kupić w supermarketach. Placki smakują z majonezem lub ketchupem albo z innym sosem. Jeśli masz domowy chutney to tym lepiej.
Placki z batatów
- większy batat
- jajko
- 4 małe pieczarki
- kawałek cebuli
- kawałek papryki
- około 1 1/2 łyżki mąki lub otrąb
- olej do smażenia
- kawałek kiełbasy lub parówka cienka (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- przyprawy ziołowe-tymianek, zioła prowansalskie, oregano
- ząbek czosnku
Losowo wybrany temat: Sałatka z tuńczyka z porem
Przygotowanie
Batat obrać i zetrzeć na tarce, dodać startą cebulę oraz rozdrobniony czosnek, jajko, przyprawy i mąkę. Pieczarki i wędlinę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju. Gdy gotowe dodać do batatów. Paprykę rozdrobnić i również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej i kłaść masę łyżką na tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego…
Najnowsze komentarze