Najmniej kaloryczny makaron – zastanawiasz się, ile kalorii ma makaron? Przeczytaj poniższy artykuł i zyskaj przydatną wiedzę, która pomoże Ci lepiej komponować codzienne posiłki. Meridia
Przeczytaj także: Ile kalorii można spalić podczas spaceru?
Makaron to lubiany składnik wielu dań. Możemy spożywać go w tradycyjnych, polskich potrawach np. zupach i łazankach z kapustą, zapiekankach, a także uwielbianych daniach kuchni włoskiej lub daniach kuchni orientalnej. Makaron to pożywny składnik nie tylko dań obiadowych, ale także sałatek. Niekiedy spożywamy go również w wersji na słodko np. zapiekany z jabłkami i cynamonem, w wersji czekoladowej lub z białym serem i cukrem. Ile właściwie kalorii ma makaron?
Wartości odżywcze potraw
Znając wartości odżywcze spożywanych produktów, znacznie łatwiej jest utrzymać dietę oraz podołać komponowaniu codziennego menu. Przestrzeganie kaloryczności posiłków znacznie ułatwia dostępne w Internecie kalkulatory kalorii, jednak nie zawsze mamy ochotę z nich korzystać. Z tego względu postanowiliśmy ułatwić Wam życie i przygotować krótką ściągawkę, uwzględniającą kaloryczność najchętniej spożywanych rodzajów makaronów.
Zobacz również: Adipex zamiennik Co zamiast Adipexu
Ile gram makaronu na diecie?
Porcja makaronu dla jednej osoby to 100 g suchego makaronu, ale warto pamiętać, że jest to jedynie miara orientacyjna – dodając makaron np. do zupy na 1 osobę w zupełności wystarczy około 50-60 g. Jeszcze mniej makaronu na osobę będziemy potrzebować, przygotowując sałatki z makaronem – 30 g na osobę w zupełności wystarczy.
Jakie makarony na diecie?
Makaron jedynie z pozoru wydaje się bardzo kaloryczny – 100 g suchego makaronu to średnio 300 kcal, ale po ugotowaniu liczba kalorii w makaronie znacznie spada.
Kaloryczność makaronu zależy od użytych do jego przygotowania składników, czyli rodzaju mąki, ilości jaj itd.
Z innej kategorii: Czeska apteka internetowa adipex / Czy adipex i meridia uzależnia ?
Najmniej kalorii po ugotowaniu ma:
- makaron razowy kalorie – około 56 kcal,
- makaron na mleku – około 70 kcal.
Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, o kaloryczności oraz wartościach odżywczych makaronu decyduje jego skład. Warto mieć to na uwadze, szukając np. makaronów light, które mogą zawierać liczne i nie zawsze wartościowe dla naszego zdrowia oraz sylwetki składniki. Kaloryczność makaronu zwiększa także jego długie gotowanie, dlatego najlepiej spożywać makaron ugotowany al-dente, który jest też najsmaczniejszy.
Z losowo wybranej kategorii: Niebezpieczne tabletki na odchudzanie
Najmniej kaloryczny makaron
Jak już ustaliliśmy, najmniej kalorii ma makaron razowy i makaron na mleku. Następny w kolejności jest:
- makaron spaghetti kalorie – około 100 kcal,
- makaron jajeczny – około 120 kcal,
- makaron bezjajeczny – około 130 kcal,
- makaron z dodatkiem czekolady – około 160 kcal,
- makaron domowy kalorie – około 190 kcal,
- makaron ryżowy kalorie – około 190 kcal.
Z losowej kategorii: Nazwy silne leki uspokajające na receptę – Jakie są leki na rozluźnienie mięśni bez recepty
To się tak nie da określić, jaki konkretnie makaron ma najmniej kcal, zależy od producenta i z czego go zrobił, trzeba patrzeć na etykiety i wybierać ten najmniej kaloryczny. Średnio 100 g makaronu ma 130 kcal, średnio do porcji na obiad dajemy ok 300 czyli zjadamy ok 390 kcal + sos w zależności z czego jest przyrządzany.
Razowy wypada najlepiej, oczywiście jest makaron , który prawie nie ma kalorii nazywa się Skinny noodles ale w smaku nie jest za dobry. Makaron w większości co same węglowodany , które przy odchudzaniu dobrze jest ograniczać. Warto jeść brązowy makaron
Jeżeli chodzi o makaron to tylko brązowy, który ma węglowodany złożone, dobre na odchudzanie