Makaron i parówki, a w zasadzie zapiekanka z tymi składnikami. Przygotujesz ją bardzo łatwo, bo jest dziecinnie prosta. Jeśli makaron został ci z poprzedniego dnia lub z obiadu, możesz go wykorzystać, a pracy będziesz mieć mniej i zapiekanka będzie szybciej gotowa. Potrawę można wzbogacić tym, co zalega w lodówce. Mogą to być resztki wędlin, boczku, a nawet pieczarki. Dobór przypraw ziołowych też pozostawiam tobie, ale z gałką muszkatołową chyba zapiekanka smakuje najlepiej.

Makaron i parówki to duet doskonały. Można potrawę podać na obiad albo na gorącą kolację. Jeśli się odchudzasz, użyj mniej sera żółtego, a parówki wieprzowe zastąp drobiowymi. Nie dodaj też wtedy raczej boczku wędzonego. Jeśli chcesz, możesz użyć makaronu z pełnego ziarna, a potrawa będzie zdrowsza.

Może cię zainteresować: Kotlety z sera żółtego

Makaron i parówki, czyli zapiekanka

  • 25 dkg makaronu raczej grubszego typu świderki
  • 5 parówek cienkich lub innej wędliny, lub resztki mięsa albo boczek wędzony
  • kilka piórek z cebuli
  • 10 dkg sera żółtego
  • kilka pieczarek (niekoniecznie)
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy
  • bułka tarta do formy

Losowo wybrany temat: Kąpiele termalne – dlaczego warto?

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu i odcedzić. Nie zapomnij o soli. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Jeśli chcesz dodać pieczarek to je pokrój i podsmaż na oleju lub obgotuj. Piórka z cebuli pokrój. Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Układaj warstwami- makaron, jajka, piórka z cebuli, wędliny, pieczarki, makaron. Każdą warstwę posyp przyprawami. Na wierzchu posyp starty żółtym serem. Piec w 200 stopniach do momentu aż ser się lekko zrumieni.

Smacznego…