Osoby, dla których ważne są zdrowe i naturalne składniki, chętnie sięgają po mąkę z płaskurki, określaną również jako mąka z pradawnych zbóż. Jest to produkt wytwarzany ze specjalnej odmiany pszenicy, będącej bogactwem wartości odżywczych. Jak powstaje, jakie ma właściwości i do czego wykorzystać mąkę z płaskurki? Odpowiadamy!

Czym jest mąka z płaskurki?

Mąka z płaskurki to produkt uzyskiwany z mielenia ziaren płaskurki, czyli dzikiej formy pszenicy. Jest to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka i pochodzi z rejonu tzw. Żyznego Półksiężyca, czyli obszaru obejmującego Syrię, Palestynę, Egipt i Mezopotamię. Płaskurka jest formą oplewioną pszenicy, co oznacza, że ziarno pozostaje w plewach po omłocie. Z tego też powodu wymaga specjalistycznego sprzętu do oddzielenia ziarna tak, aby nie utracić ich cennych wartości odżywczych.

Płaskurka jest zbożem odpornym na suszę, ubogie gleby, szkodniki i choroby grzybowe. Nie toleruje nawozów i środków chemicznych, dlatego uprawiana jest wyłącznie w gospodarstwach ekologicznych. W Polsce zboże to było niegdyś często uprawiane na południowym wschodzie kraju, obecnie jednak jest rzadkością. Wraz ze wzrostem świadomości stosowania dobrze zbilansowanej diety, bogatej w pełnoziarniste produkty mąka z płaskurki zdobywa coraz większą popularność. Znana jest bowiem ze swoich właściwości prozdrowotnych, a przy tym znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Mąka – płaskurka i jest właściwości zdrowotne

Stosowanie mąki z płaskurki pełnoziarnistej niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne ze względu na bogactwo składników odżywczych. Zawiera ona dużo białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk i selen oraz substancji przeciwutleniających takich jak fenole, flawonoidy, luteina i kwasy fenolowe. Jeśli chodzi o mąkę, płaskurka to zboże będące również źródłem alkilorezorcynoli, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antymutagenne.

Regularne spożywanie wyrobów z mąki płaskurki może korzystnie wpływać na:

  • regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi,
  • poprawę trawienia i zapobieganie zaparciom,
  • wzmacnianie układu odpornościowego i ochronę przed infekcjami,
  • hamowanie procesów starzenia się komórek i zapobieganie nowotworom,
  • poprawę stanu skóry, włosów i paznokci.

Ponadto mąka z płaskurki pełnoziarnista jest dobrą alternatywą dla osób cierpiących na cukrzycę, hiperlipidemię czy nadciśnienie. Jest to jednak produkt zawierający gluten, więc nie nadaje się dla osób z celiakią lub silnymi alergiami pokarmowymi.

Mąka z płaskurki pełnoziarnista – do czego ją wykorzystać?

Sposób wytwarzania sprawia, że mąka płaskurka zachowuje wszystkie części ziarna, takie jak otręby, bielmo i kiełki. Dzięki temu ma więcej wartości odżywczych w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. Charakteryzuje się też ciemnym kolorem i delikatnym, orzechowym aromatem, korzystnie wpływając na smak potraw.

Mąka z płaskurki pełnoziarnista nadaje się do pieczenia chleba, bułek, ciast, naleśników, placków, muffinek i innych słodkich oraz słonych wypieków. Można jej również używać do zagęszczania zup i sosów, do panierowania mięsa i ryb lub do przygotowywania domowych makaronów.

Mąka ta ma jednak niską zawartość glutenu, więc nie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego. Aby uzyskać lepsze efekty, możesz ją jednak mieszać z innymi mąkami, np. pszenną, żytnią lub orkiszową.