Pitna czekolada – niejednej osobie na samą myśl o tym przyjemnie słodkim płynie intensywnie zaczynają pracować ślinianki. Jej charakterystyczny smak i możliwość wyboru preferowanego typu sprawia, że napój ten zasmakować może właściwie każdemu. I choć kojarzyć się może z jesienno-zimowym czasem spędzonym pod puchatym kocem, to właściwie każda pora roku jest odpowiednia do jej spożywania. Wszystko zależy od sposobu przygotowania i dobranych składników.

Jaką czekoladę wybrać?

Od jakości czekolady do picia zależy przede wszystkim jej smak i konsystencja, więc aby spróbować jak najlepszego napoju, należy zwrócić szczególną uwagę na skład i miejsce zakupu produktu. Najlepiej smakują czekolady z wysoką zawartością kakao w składzie, które powinna wynosić przynajmniej 50%. Oczywiście wybór zależy od indywidualnych preferencji każdego konsumenta, jednak dla wielbicieli głębokiego, czekoladowego smaku zdecydowanie bardziej odpowiednie będą produkty naturalne, bez zbędnego dodatku cukru i konserwantów. Bogate oferty sprzedaży czekolad rozmaitego typu umożliwiają zakup różnych produktów, dzięki czemu przyrządzać go możemy na wiele sposobów. Tuż obok czekolady klasycznej: gorzkiej, mlecznej i białej, producenci coraz częściej oferują również warianty z przeróżnymi dodatkami, np. aromatami czy naturalnymi barwnikami. Takie kombinacje stanowią doskonałą alternatywę dla młodszych smakoszy, którym różowa czy pomarańczowa słodka czekolada z pewnością przypadnie do gustu. Smak zależy też od wykorzystywanego przez nas przepisu, więc jeśli pierwsze próby nie zakończyły się pełną satysfakcją, warto próbować nowych opcji. Przed zakupem konkretnego produktu warto także zaznajomić się z dostępnymi na rynku ofertami, sprawdzić składy poszczególnych czekolad i wybrać najlepszą dla siebie. Znajdziesz je np. na stronie cukieteria., która oferuje szeroką gamę czekolad różnego typu, a także inne wyroby i artykuły cukiernicze.

Jak zrobić czekoladę do picia?

Zakup odpowiedniej czekolady to już połowa sukcesu – teraz wystarczy dobrać do niej podstawę, czyli np. mleko lub śmietankę, a także ewentualne dodatki – zależnie od upodobań mogą być to przyprawy, świeże owoce czy smakowe syropy. W dużej mierze to one sprawiają, że pitna czekolada idealnie smakuje o każdej porze roku – zimą na ciepłym mleku z dodatkiem cynamonu, latem ze świeżymi truskawkami i letnią śmietanką.

Czekolada do picia – przepis

Do jej wykonania potrzeba:

50 g czekolady,

200 ml mleka,

100 ml śmietanki.

Jest to przepis na podstawową wersję czekolady do picia, jednak możesz dowolnie go modyfikować – zastąpić część śmietanki mlekiem lub na odwrót, a także dodać wspomniane wyżej dodatki. Podane gramatury będą idealne na jedną porcję napoju.

  1. Wybraną czekoladę zetrzyj na tarce, posiekaj lub po prostu połam na mniejsze kawałki. Pamiętaj jednak, że od ich wielkości zależy sposób i tempo roztapiania się. Możesz również użyć czekolady specjalnie przeznaczonej do picia, którą kupisz w postaci drobnych pastylek.
  2. W mniejszym garnku podgrzej mleko i śmietankę, a gdy będą już ciepłe, dodaj do nich czekoladę. Od tego momentu stale mieszaj, uważając, aby nic się nie przypaliło. Najlepiej sprawdzi się do tego drewniana lub silikonowa łyżka. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Gorący płyn przelej do filiżanki, dodaj ulubione dodatki i udekoruj, np. listkiem mięty.

Gorąca czekolada smakuje najlepiej, chociaż w letnie dni warto poczekać, aż trochę ostygnie, a także dodać do niej np. mrożone owoce. Jeśli chcesz dodać przyprawy, najlepiej zrobić to w czasie jej roztapiania w garnku. Dzięki temu całość dobrze się wymiesza i nabierze wyjątkowego aromatu.

Z jakimi dodatkami czekolada do picia smakuje najlepiej?

W przypadku dodatków do czekolady wyobraźnia nie zna granic – nawet najbardziej wymyślne składniki mogą stworzyć idealną kompozycję, dlatego próbuj, dodawaj i mieszaj je w różnych konfiguracjach. Z przypraw najczęściej do napoju dodaje się: cynamon, kardamon, wanilię, imbir, kurkumę, chili, a nawet sól. Jej niewielka szczypta może nadać czekoladzie wyjątkowego smaku. Również czekolady na zimno mogą zyskać niepowtarzalny smak dzięki np. listkom bazylii, mięty, świeżym lub mrożonym truskawkom, malinom czy borówkom. Warto również spróbować dodać do niej nieco rozpuszczalnej kawy, która sprawia, że napój staje się bardziej orzeźwiający.