jak parzyc yerbeParzenie i picie yerby to swoisty rytuał, z którego można czerpać wiele korzyści. Stało się ono modne za sprawą celebrytów, jednak o właściwościach yerby coraz częściej mówi się także w kontekście filozofii slow life oraz poszukiwania jak najbardziej naturalnych źródeł energii, dobrego samopoczucia i dobrego zdrowia fizycznego.

Skąd wzięła się yerba?

Trudno określić jak daleko sięga tradycja parzenia yerba mate. Do Europy trafiła w II połowie XVII wieku, kiedy to została rozpowszechniona przez jezuickich misjonarzy, którzy liście ostrokrzewu paragwajskiego przywieźli z dorzecza Parany. Korzystali oni z liści yerby w alternatywie do kawy – aby zlikwidować zmęczenie, rozjaśnić umysł i pozbyć się uczucia głodu.

W Polsce yerba mate na dobre zagościło dopiero pod koniec XX wieku, stąd wciąż niewielka świadomość tego, co daje ten fantastyczny napój. Warto zatem wspomnieć o jego właściwościach.

Właściwości yerba mate

Zapewne zadajesz sobie pytanie – dlaczego warto pić yerba mate? Otóż powodów jest co najmniej kilka. Przede wszystkim – yerba mate naturalnie pobudza, ale nie uzależnia. Do tego, w przeciwieństwie do kawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu, a jest jego źródłem!

Istnieje jeszcze dużo więcej korzyści z picia yerba mate, np.:

  • napar z ostrokrzewu paragwajskiego reguluje ciśnienie krwi,
  • poprawia odporność organizmu,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • przeciwdziała rozwojowi nowotworów,
  • spowalnia proces starzenia się organizmu.

A ponadto yerba mate obniża apetyt, redukuje poziom stresu i (mimo pobudzających właściwości) pomaga zwalczać bezsenność. Czy potrzeba jeszcze więcej powodów, by chcieć poznać tajniki jej parzenia?

Parzenie yerba mate

Parzyć yerba mate można nawet w kubku, jednak jeśli chce się to zrobić profesjonalnie, warto zaopatrzyć się w tykwę – czyli naczynie do yerby.

W odpowiednim przygotowaniu yerba mate cały sekret tkwi we właściwej temperaturze wody. Suszu nie zalewa się wrzątkiem, a lekko przestudzoną (wciąż ciepłą) wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie traci ono swoich wartości.

parzenie yerba mat

Cały proces parzenia powinien wyglądać następująco:

  • Do tykwy należy nasypać odpowiednią ilość suszu (w zależności od wielkości naczynia – zwykle 8-10 łyżeczek).
  • Tykwę przechylić pod kątem 45 stopni i zalewać w ten sposób, aby część suszu pozostała sucha i wypłynęła na wierzch (będzie ona zalewana podczas kolejnego parzenia).
  • Teraz wystarczy do naparu włożyć bombille (specjalną rurkę do picia yerba mate, która zatrzymuje w sobie drobinki suszu, tak aby nie dostał się do ust), odczekać około 5 minut i gotowe.

Susz można zalewać nawet kilkukrotnie w ciągu dnia (dopóki zaparzona yerba ma jeszcze smak).

Jeśli interesują Cię inne sposoby na to, jak parzyć yerba mate (np. na zimno), znajdziesz je tutaj.

Jak czyścić akcesoria do yerba mate?

Smak yerba mate zależy od trzech elementów:

  • jakości suszu,
  • sposobu przygotowania,
  • oraz akcesoriów.

Bardzo istotne jest, by pod koniec dnia nigdy nie pozostawiać tykwy oraz bombilli nieoczyszczonych. Szczególnie ważne jest to w przypadku naczyń z naturalnych materiałów, takich jak drewno czy tych powlekanych skórą. Pozostawiony susz yerba mate z resztką wody może w wysokiej temperaturze pokryć się pleśnią, która będzie trudna do usunięcia i pozbawi późniejszy napar odpowiedniego smaku i aromatu.

Gdy kończymy pić yerba mate, tykwę należy oczyścić ze wszystkich resztek, a następnie dobrze wypłukać ciepłą wodą i odstawić do wyschnięcia do góry dnem. Nie powinno myć się jej płynem do mycia naczyń ani innego typu chemicznymi specyfikami. Tykwy nie należy umieszczać także w zmywarce.

Bombillę należy rozkręcić (o ile jest ona wykonana z metalu) i dokładnie opłukać wodą. W przypadku bambusowych bombilli warto do czyszczenia wykorzystać czyścik lub wycior, a następnie także dokładnie ją opłukać.

Susz yerba mate należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby nie miała do niego dostępu wilgoć. Może to być szklany słoik lub metalowe pudełko.

Jak parzyć yerba mate – podsumowanie

yerba mate podsumowanie

W powyższym tekście przedstawiliśmy tajniki parzenia yerba mate – jednego z najzdrowszych i najbardziej naturalnych napojów na świecie. Przygotowując go należy pamiętać o kilku prostych zasadach – takich jak odpowiednia temperatura, czy pozostawienie odrobiny suchego suszu, tak aby napar miał odpowiedni nie za mocny (a jednocześnie nie za słaby) smak.

Mamy nadzieję, że wykorzystując nasze rady z łatwością poradzisz sobie z przygotowaniem oraz parzeniem yerba mate, by cieszyć się jego właściwościami i dostarczać swojemu organizmowi tego, co najlepsze.