Mitochondria pomagają zamieniać energię, którą pobieramy z pożywienia w energię, którą może wykorzystać komórka. Mitochondria to jednak coś więcej niż tylko produkcja energii. Zachodzi w nich ponad 1000 reakcji biochemicznych odpowiedzialnych za funkcje komórkowe. W tym artykule sprawdzamy, na czym polega działanie cynku w kontekście naszych „małych elektrowni”.
Czym jest cynk ?
Cynk jest drugim najliczniej występującym minerałem w naszym organizmie (tuż po żelazie). Występuje w każdej tkance i płynach ustrojowych głównie w postaci wewnątrzkomórkowej: około 30-40% jest zlokalizowana w wyspecjalizowanych pęcherzykach (służących do wydzielania enzymów trawiennych, do akumulacji hormonów itd.), podczas gdy reszta pozostaje na poziomie błony komórkowej. Największy rezerwuar tego pierwiastka znajduje się w mięśniach i kościach, cześć także w skórze i wątrobie oraz w pozostałych częściach ciała. Cynk odgrywa zasadniczą rolę jako kofaktor ponad 300 enzymów. Bierze udział w podziałach komórkowych i różnicowaniu powstających komórek, a także w ich apoptozie (śmierci) i starzeniu się organizmu.
Cynk – właściwości istotne dla naszych mitochondriów
Cynk, jako pierwiastek potrzebny do działania ważnego enzymu mitochondrialnego – SOD dysmutazy ponadtlenkowej, chroni komórki i mitochondria przed wolnymi rodnikami. Gdy w organizmie jest ich za dużo, mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym, który objawia się problemami zdrowotnymi – od tych mniej istotnych, po bardzo poważne, jak miażdżyca, cukrzyca, nowotwory. Wolne rodniki są również winowajcami szybszego procesu starzenia.
Sposobem na ich pozbycie się jest zwiększona podaż przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Do najsilniejszych należą witaminy C, E, beta-karoten, selen, miedź, magnez i inne substancje bioaktywne, np. koenzym Q10, polifenole czy fitosterole. Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest również cynk, a w świetle obecności tego pierwiastka w każdej tkance naszego ciała, jego zwiększona podaż jest tym bardziej zasadna. Więcej o cynku w kontekście mitochondriów można przeczytać u prekursora medycyny mitochondrialnej:
Dieta dla mitochondriów, czyli produkty bogate w cynk i suplementacja
Cynk pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie, ale nie jest w nim magazynowany i wymaga regularnego dostarczania wraz z dietą lub w postaci suplementacji. W tym drugim przypadku rodzaj suplementu ma istotne znaczenie, ponieważ dostarczany w nieaktywnej formie może okazać się nieskuteczny. Jaki cynk wybrać? Przede wszystkim taki, który zachowuje trwałość nawet w zmiennym pH przewodu pokarmowego. Wysoką stabilnością charakteryzują się preparaty, w których minerał ten został poddany chelatowaniu, dzięki czemu wzrasta złożoność i ilość cynku w cząsteczce. Na rynku dostępne są także preparaty zawierające cynk organicznie związany z mikroalgą Spiruliną Platensis. Dzięki temu suplement dostarcza minerał identyczny z cynkiem występującym naturalnie w żywności.
Przede wszystkim należy jednak zadbać o odpowiednią dietę bogatą w cynk. Najbogatszym źródłem jest czerwone mięso, wątróbka, drób, ostrygi, owoce morza i jaja. Świetnie sprawdza się również fasola i orzechy, a także wszelkie produkty pełnoziarniste i produkty mleczne (np. sery).
Podsumowując, wiemy już, na co działa cynk. Tabletki z tym cennym pierwiastkiem są dobrym wyjściem, o ile występują w łatwo przyswajalnej formie i są stosowane w umiejętny sposób. Przede wszystkim jednak należy zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę, która jest w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na cynk.
Najnowsze komentarze