Jakie są właściwości odżywcze imbiru?
Zanim zostanie poruszona kwestia właściwości leczniczych imbiru, dobrze jest dowiedzieć się, jakie ma wartości odżywcze. Mimo że jest to roślina doceniana, to nie zawsze znajduje swoich zwolenników. Głównie przez swój nietypowy, gorzki i stosunkowo ostry smak oraz słodki nieco korzenny zapach. Choć znanych jest ponad kilkadziesiąt różnych odmian imbiru, to najczęściej wybierany jest lekarski. Charakteryzuje się tym, że jest to beżowe kłącze z mięsistym wnętrzem.
Imbir lekarski jest doskonałym źródłem olejku imbirowego, który w dużej mierze odpowiedzialny jest za korzystny wpływ na zdrowie i organizm człowieka. Roślina bogata jest bowiem w wiele różnych minerałów i witamin. Wykazuje się też niewielką kalorycznością. 100 gramów imbiru to zaledwie 80 kalorii; 17,8 g węglowodanów; 1,8 g białka oraz 0,8 g tłuszczu. Imbir często utożsamiany jest z kuchnią azjatycką, gdzie wykorzystywany jest w dużych ilościach. Dodawany do potraw sprawia, że są one bardziej aromatyczne i wyraziste. Natomiast w Polsce często stanowi dodatek do herbaty lub wypieków.
Więcej o imbirze przeczytasz na stronie: https://naturalnieozdrowiu.pl/imbir-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie/
Jakie właściwości lecznicze ma imbir?
Właściwości lecznicze imbiru są bardzo rozległe. Wielu z nas stosuje go w trakcie przeziębienia. Działa nie tylko rozgrzewająco, ale też przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Roślina doskonale sprawdza się także w trakcie leczenia męczącego kaszlu. Po jej spożyciu wydzielina zalegająca w górnych drogach oddechowych zaczyna się rozrzedzać i tym sposobem odkrztuszanie jest znacznie łatwiejsze. Należy jednak pamiętać, że czasy ziołolecznictwa minęły i imbir powinien być stosowany jedynie jako substancja pomocnicza. Roślina działa także przeciwbólowo. Warto więc go spożywać lub dodawać do herbaty, nie tylko w trakcie przeziębienia, ale też przy migrenach, czy bólach menstruacyjnych.
Coraz częściej słyszy się też, że imbir wykorzystywany jest przez osoby na diecie odchudzającej. Choć nie ma badań potwierdzających faktu, że roślina stymuluje przemianę materii i pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, to rzeczywiście w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Imbir okazał się też zbawienny dla pań w ciąży. Zwłaszcza w pierwszym trymestrze, ponieważ działa przeciwwymiotnie, a tego typu objawy bardzo często się pojawiają i są dość uporczywe. Spożywanie imbiru w ciąży powinno zostać skonsultowane z lekarzem prowadzącym, a po otrzymaniu zgody należy go stosować w niewielkich ilościach.
Najnowsze komentarze