Gołąbki pieczone bez zawijania to potrawa bardzo smaczna i zawsze się udaje w przeciwieństwie do gołąbków tradycyjnych. Aby zrobić te ostatnie trzeba trochę wprawy. Jest sporo pracy z zawijaniem i gotowaniem kapusty, liście się rwą, a nadzienie ląduje w sosie.
Gołąbki pieczone bez zawijania robi się bardzo szybko i łatwo, bo przepis jest prosty. Zrobi je każdy. Składniki nie są wyszukane i można je łatwo kupić. Potrawa w smaku jest podobna do gołąbków tradycyjnych. Aby ją odchudzić można wykorzystać zamiast mięsa wieprzowego mięso drobiowe. Taka wersja potrawy także smakuje. Można je jeść z ziemniakami, ryżem albo pieczywem.
Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody
Przygotowanie gołąbków pieczonych bez zawijania
- 20 dkg mięsa mielonego
- jajko
- 3 łyżki ryżu
- 2 łyżki manny
- 3 łyżki pokrojonej drobno kapusty białej
- sól
- pieprz
- kminek
- olej do smażenia
- mąka
- koncentrat pomidorowy
- ketchup pikantny(niekoniecznie)
- kostka rosołowa
Losowo wybrany temat: Trendy na wiosnę – moda
Jak przygotować?
Mięso, jajko, surowy ryż, surową mannę i pokrojoną drobno kapustę białą dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Ulepić około 4 małych kotlecików, obtoczyć w mące, kłaść je na gorącym oleju i smażyć z obu stron aż się zrumienią. Ostrożnie odwracać. Gdy gotowe podlać wodą, dodać rozkruszoną kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy i ewentualnie ketchup i dusić na małym ogniu około 1-2 godzin. Spróbować i doprawić sos. Jeśli sos jest zbyt płynny można go zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.
Smacznego…
Najnowsze komentarze