Głodówka  to sposób na oczyszczenie organizmu. Absolutnie nie jest to dieta odchudzająca. Jest to za to sposób na oczyszczenie organizmu, nawet lepszy niż dni na samych owocach i warzywach.

Przed rozpoczęciem głodówki należy pamiętać, że nie powinna trwać dłużej niż 7 dni. Najlepiej by dni 4 5 i 6 wypadały w sobotę albo niedzielę.

Zobacz także:Dieta 1200 kcal-zasady

Dieta głodówkowa- jak się przygotować?

Do głodówki należy się odpowiednio przygotować; pod żadnym pozorem nie wolno robić jej ” z dnia na dzień”. Więc, jeśli trwa 7 dni, to dwa dni powinnaś jeść tylko surowe owoce i warzywa. Nie wolno Ci przy tym zapominać o nawadnianiu- 2 litry wody niegazowanej to absolutne minimum. Potem pierwszego i drugiego dnia, po przebudzeniu wypij szklankę wody z solą glauberską. Pamiętaj o lewatywach z 1.5 wody. To ważne, woda ma być ciepła. Zacznij od drugiego dnia głodówki. Koniecznie unikaj ciężkiego wysiłku fizycznego. Nie przemęczaj się.

Głodówka- wyjście z głodówki

Po zakończeniu głodówki, pod żadnym pozorem nie wolno Ci rzucać się na jedzenie i najadać do syta! To bardzo niebezpieczne i grozi przerwaniem ściany żołądka. Najlepiej i najbezpieczniej będzie jeśli pierwszego dnia po zakończeniu wypijesz sok świeżo wyciśnięty. Pamiętaj o dokładnym przeżuciu pokarmu.  Zacznij jeść małymi kęsami.

Drugiego dnia po zakończeniu zamiast soku rozcieńczonego, wybierz owoce, akurat dostępne w sezonie. Trzeciego dnia możesz pomyśleć o surówkach, czwartego dnia o duszonych i gotowanych mięsach. Dopiero po tym wszystkim, stopniowo wprowadzaj nabiał. 

Wypróbuj także: Dieta śródziemnomorska menu