Fasola z suszonymi śliwkami to wegetariańska wersja fasoli po staropolsku. Jeśli jadasz mięso z powodzeniem możesz do potrawy dodać przypieczoną kiełbasę i trochę przypieczonego boczku wędzonego. Przepis jest oryginalny, a fasola zarówno w wersji jarskiej jak i tej dla mięsożerców, smakuje doskonale. Ważne jest aby dodać naturalnego miodu, bo miód sztuczny w tym przypadku nie pasuje. Nie można też zastąpić innymi ziołami tymianku.
Fasola z suszonymi śliwkami może być jedzona zarówno na kolacje jak i na obiad. Dobrze smakuje z pieczywem w tym z pieczonym w domu chlebem. Potrawa wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu i można nią czasem zastąpić popularną fasolkę po bretońsku.
Może cię zainteresować: Sałatka z kukurydzą czerwoną fasolą i jajkiem
Jak przygotować fasolę z suszonymi śliwkami
- 2 szklanki suchej fasoli jaś najlepiej średni
- cebula
- ząbek czosnku
- tymianek
- łyżka miodu
- 12 śliwek suszonych
- garstka rodzynek
- listek laurowy
- kiełbasa(niekoniecznie)
- boczek wędzony(niekoniecznie)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 2 kostki rosołku warzywnego
- mąka
Losowo wybrany temat: Dietetyczne kotlety mielone z indyka
Przygotowanie
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować w wodzie w której się moczyła na półmiękko. Cebulę i ewentualnie kiełbasę oraz boczek pokroić i przysmażyć na oleju. Dodać do fasoli. Dodać też rodzynki, śliwki suszone, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko gotować aż fasola będzie miękka. Na koniec dodać miód i rozprowadzoną w odrobinie wody mąkę. Zagotować i jeszcze ewentualnie doprawić tymiankiem, bo smak i zapach ma być wyraźnie wyczuwalny.
Jeśli chcesz potrawę przygotować znacznie szybciej to fasolę suchą zastąp fasolą z puszki. W tym przypadku weź 4 puszki fasoli. Pamiętaj tylko by potrawy zbyt długo nie gotować, bo fasola się rozpadnie.
Smacznego…
Najnowsze komentarze