Domowy gulasz wieprzowy to niekoniecznie potrawa przygotowana tylko z mięsa i cebuli. Można ją urozmaicić dodatkami i przyprawami. Skorzysta na smaku, jeśli się doda np. grzybów suszonych lub pieczarek, groszku zielonego, kukurydzy lub innych warzyw. Można dodać również owoców w tym jabłek. Sos można zaprawić koncentratem pomidorowym albo śmietaną. Mięso wieprzowe lubi przyprawy w tym między innymi majeranek, tymianek. Są przepisy z dodatkiem kminku i rozmarynu. Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw do wieprzowiny.

Domowy gulasz wieprzowy jest kaloryczny z tym, że zależy to od tego, jakiego mięsa użyjesz do przygotowania. Ze schabu lub chudej szynki będzie bardziej dietetyczny niż z karczku czy łopatki. Gulasz smakuje z makaronem, kopytkami, kluskami kładzionymi i z ziemniakami. Dobry jest też z ryżem w tym z ryżem brązowym.

Może cię zainteresować: Zdrowe fast foody

Przepis na przygotowanie domowego gulaszu wieprzowego

  • 25 dkg mięsa wieprzowego bez kości
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki konserwowej kukurydzy
  • łyżka oleju do smażenia
  • rozmaryn (sporo)
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • trochę wody
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub sól
  • listek laurowy

Losowo dodany temat: Dieta kopenhaska

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę lub w paseczki, dodać rozdrobnioną cebulę i smażyć na rozgrzanym oleju. Wcześniej można mięso oprószyć mąką, to się przyrumieni. Gdy jest już prawie miękkie dolać 3/4 szklanki wody, dodać przyprawy i rozdrobniony czosnek oraz kukurydzę. Gotować razem przez chwilę. Na koniec zaprawić mąką rozmieszaną  w odrobinie wody i zagotować. Kto chce może dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Nie jest to jednak konieczne.

Smacznego…