Kurczak z wolnego wybiegu to mięso najwyższej jakości, które pochodzi z hodowli ekologicznej. Zwierzęta, które przebywają w takim miejscu, mają dostęp do naturalnych pasz, świeżej wody, świeżego powietrza, ponadto mają mnóstwo miejsca do spacerów.

Kurczak z certyfikatem

Kurczak z wolnego wybiegu to kurczak z certyfikatem ekologicznym. To bardzo cenny i zdrowy produkty spożywczy, który posiada dużą ilość składników odżywczych. Zawiera między innymi sporo białka, a jednocześnie niewiele tłuszczu w porównaniu do najpopularniejszego mięsa w Polsce, czyli wieprzowiny. Warto zauważyć, że drób, a zwłaszcza kurczak jest także lekkostrawny i z tego powodu świetnie się sprawdza w przypadku diety odchudzającej, lekkostrawnej i diety dla sportowców. Ponadto tego rodzaju mięso jest najbardziej preferowane, jeśli chodzi o dzieci lub osoby starsze.

Jak wygląda hodowla zwierząt z wolnego wybiegu?

Kurczak z wolnego wybiegu ma wiele zalet i jest to uzależnione od wcześniejszych działań hodowcy. Osoba zajmująca się hodowlą kurczaków wybiera do swojego gospodarstwa odpowiednie rasy – czyli najstarsze odmiany i najbardziej odporne na choroby zwierzęta, które się znakomicie przystosowane do pobierania pokarmu w naturalnych warunkach. Kurczak z certyfikatem EKO ma każdego dnia dostęp do dużej przestrzeni, w której może spacerować, biegać czy rozprostowywać skrzydła. Ponadto otrzymuje wyłącznie zdrowe pożywienie, świeżą wodę i przebywa na słońcu. Co ważne, w hodowli ekologicznej zwierzęta otrzymują nie tylko najwyższej jakości paszę, ale i zioła, niewielkie owoce czy dżdżownice i ślimaki, które wspomagają ich naturalne procesy trawienne. Należy zauważyć, że kury mają spore zapotrzebowanie na składniki mineralne, dlatego otrzymują również skorupki jaj z wolnego wybiegu, susz z nasion pokrzywy, popiół drzewny czy igliwia jodły i sosny, ponieważ składniki te są niezwykle bogate w cenne elementy.

Kurczak bez antybiotyków

Kurczak z ekologicznego gospodarstwa rolnego to także kurczak bez antybiotyków. W hodowlach EKO po prostu nie stosuje się takich preparatów, o ile nie pojawi się taka konieczność. Aby jednak temu zapobiec, hodowcy wybierają do swoich gospodarstw zwierzęta odporne na choroby. Tym sposobem zwierzętom zwykle przez całe życie nie trzeba niczego podawać. Kurczak bez antybiotyków jest dzięki temu o wiele zdrowszy dla człowieka.

Kurczak bez hormonów

Kolejną zaletą mięsa pochodzącego z hodowli ekologicznej jest fakt, iż zwierzę nie było karmione żadnymi hormonami, które miały za zadanie przyspieszyć czy zwiększyć jego wzrost. Kurczak bez hormonów jest karmiony tylko naturalnymi i zdrowymi paszami oraz dodatkami odpowiednimi dla kur. Ponadto podczas hodowli takich zwierząt nie stosuje się również GMO, czyli genetycznie modyfikowanej żywności.

Podsumowanie

Mięso z ekologicznej hodowli, która zapewnia m.in. wolny wybieg, posiada wiele cennych składników odżywczych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Taki kurczak nie otrzymuje antybiotyków, ani też żadnych hormonów. Jest karmiony wyłącznie naturalnymi paszami, co ma znakomity wpływ na ludzki organizm. Tego typu artykuły spożywcze są bardzo zdrowe i może je stosować każdy, bez względu na wiek czy zdrowie.