Dietetyczne łazanki z kapustą, a w zasadzie niekoniecznie łazanki, bo każdy inny grubszy makaron też może być, to potrawa bardzo prosta w przygotowaniu. Można zaliczyć ją do kuchni tradycyjnej. Powinna smakować wszystkim, nie tylko fanom diety odchudzającej. Potrawę można  przygotować także w wersji mniej dietetycznej, bo z kiełbasą lub boczkiem. Makaron zwykły, można zastąpić makaronem razowym. Jeśli jesteś bardzo głodną wegetarianką, dodaj parówek sojowych.

Może cię zainteresować: Sałatka z kukurydzą i papryką

Łazanki z kapustą nie należą do potraw drogich, a składniki potrzebne kupisz wszędzie.

Łazanki z kapustą

  • 25 dkg łazanek lub innego grubszego makaronu
  • 1/4 główki kapusty białej lub nieco więcej włoskiej
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • 8 średnich pieczarek
  • 15 dkg wędliny lub boczku wędzonego lub kilka parówek sojowych (niekoniecznie)
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • marchew

Losowo wybrany temat: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym

Przygotowanie

Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Kapustę pokroić drobno i także ugotować z kminkiem. Cebulę, pieczarki, marchew drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Jeśli chcesz dodać wędlin, boczku wędzonego lub parówek sojowych, to także wszystko pokrój i podsmaż. Pamiętaj, że wędlinę sojową przysmaża się bardzo krótko, bo może się rozpaść. Gdy wszystko jest gotowe, przełóż do garnka, w którym gotował się makaron i wymieszaj. Na koniec przypraw.

Smacznego…