Niewydolność wątroby to inaczej stan, w którym wątroba jest częściowo lub całkowicie niezdolna do pełnienia swoich funkcji. W efekcie pogorszeniu ulega czynność całego organizmu, ponieważ narząd ten odpowiada m.in. za syntezę i metabolizm wielu ogólnie działających związków oraz likwidację toksyn z ustroju. Przy stwierdzeniu niewydolności wątroby należy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę, która jednocześnie nie będzie nadmiernie obciążać narządu. Lekceważenie zaleceń może skutkować nawet marskością wątroby.
Co jeść przy niewydolności wątroby?
Dokładny jadłospis zależy od tego, jak zaawansowana jest niewydolność i co do niej doprowadziło. Dieta przy niewydolności wątroby powinna być lekkostrawna. Do zalecanych obróbek termicznych zaliczamy gotowanie, duszenie lub pieczenie, najlepiej z minimalną ilością tłuszczu. Wychodzi się z założenia, że im mniej tłuszczu, tym lepiej dla wątroby. Dodatkowo należy pamiętać o śniadaniu, a kolację spożywać najpóźniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Zaleca się sięgać po:
- chude mięso,
- nabiał,
- ryby i tłuszcze roślinne,
- zioła – np. ostropest plamisty.
Jak widać, tłuszcze są bardzo polecane na dietach wątrobowych – ale tylko te zdrowe. Zaliczamy do nich Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Do pozostałych możliwych do spożywania pokarmów należą:
- zupy gotowane na wywarach warzywnych i chudym mięsie,
- kasze – np. manna, jaglana,
- drobny makaron, ryż,
- płatki owsiane,
- warzywa nieobciążające żołądka i wątroby – np. pomidory, ogórki, buraki, sałata, marchewki, pory,
- owoce nieobciążające żołądka i wątroby – np. winogrona, jabłka, wiśnie, brzoskwinie,
- naturalne dżemy, miody, powidła,
- słaba herbata i napary ziołowe,
- przyprawy i zioła.
Zaleca się spożywanie mniejszych objętości pokarmów, ale częściej. Dużym błędem byłoby jedzenie sporych ilości jednorazowo, co mocno obciąża wątrobę. Odpowiada ona w końcu za metabolizm dostarczanych wraz z pokarmem składników odżywczych. Najlepiej zdecydować się na 5-6 małych posiłków w ciągu dnia, przyjmowanych o stałych porach. W związku ze znacznym ograniczeniem spożycia tłuszczy warto zwrócić uwagę na suplementację i odpowiednią podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Wybierając suplementy na zywieniemaznaczenie.pl, warto zwrócić uwagę na specjalnie przygotowane preparaty wspierające wątrobę. Posiadają one m.in. odpowiednią ilość BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych. To jeden ze składników odżywczych o największym znaczeniu dla zachowania zdrowia wątroby i wspierania jej przy niewydolności.
Czego unikać przy niewydolności wątroby?
Bezwzględnie należy wykluczyć potrawy smażone, wędzone i te z dużą zawartością tłuszczy zwierzęcych, ponieważ to właśnie one w największym stopniu obciążają wątrobę. Całkowicie wykluczyć należy również:
- alkohol,
- ostre przyprawy,
- produkty ciężkostrawne, np. grzyby, fasola.
Unikanie produktów z dużą zawartością błonnika i tych o działaniu wzdymającym sprawi, że objawy dolegliwości będą mniej zauważalne. Dodatkowo warto ograniczyć spożycie słodyczy oraz mocnej kawy i herbaty. Stosowanie się do wszystkich powyższych wskazówek sprawi, że poprawi się ogólne samopoczucie chorego, postęp niewydolności zmaleje, a objawy nie będą tak dokuczliwe. Jednocześnie należy pamiętać, że pilnowanie diety nie przyniesie rezultatów, jeśli jednocześnie nie zrezygnujemy z palenia papierosów.
Najnowsze komentarze