Cukinia z papryką i pomidorami to inaczej bigos z cukinii. Potrawa jest bardzo smaczna. Zaliczyć ją można do kuchni polskiej. Jest też dietetyczna, a raczej może być, o ile zrezygnujesz z dużej ilości kiełbasy, a skoncentrujesz się na warzywach. Potrawa jest zdrowa. Jeśli się odchudzasz, możesz kiełbasę zamienić na wędlinę drobiową. Jeśli chcesz zaszaleć, możesz dodać boczku wędzonego.
Cukinia z papryką i pomidorami to potrawa, która twojej kieszeni nie nadszarpnie, zwłaszcza w sezonie. Danie jest doskonałe na kolację. Można też potraktować je jako sos i podać na obiad jako dodatek do ziemniaków z wody. Nie wymaga wiele zachodu i umiejętności.
Może cię zainteresować: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym
Cukinia z papryką i pomidorami
- 1 kg cukinii
- 3 cebule raczej spore
- 2 spore pomidory
- 2 czerwone papryki
- koncentrat pomidorowy
- 20 dg kiełbasy
- 10 dg boczku wędzonego (niekoniecznie)
- papryka ostra w proszku
- papryka słodka w proszku
- olej do smażenia
- sól
- majeranek
- pieprz
- ketchup ostry (niekoniecznie)
Losowo wybrany temat: Dieta 5 kg w 2 tygodnie
Przygotowanie
Do dużego garnka wlać olej. Włożyć pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę, a następnie podsmażyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do garnka, dodać obraną i pokrojoną paprykę, a na koniec obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cukinie. Dusić ostrożnie na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Jeśli się przypala nalać odrobinę wody, ale w zasadzie sok z pomidorów powinien wystarczyć. Pod koniec duszenia dodać przyprawy, koncentrat i ketchup. Spróbować i jeszcze ewentualnie doprawić.
Smacznego…
Najnowsze komentarze