Bataty prosty przepis, a konkretnie pure’e z batatów to potrawa bardzo smaczna. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a uświetni każdy obiad. Potrawy z batatów są tak samo pożywne, jak z ziemniaków i również zawierają sporo węglowodanów. Bataty ładnie wyglądają na talerzu, bo mają pomarańczowy kolor. Do tego mają szerokie zastosowanie kulinarne.
Pure’e z batatów to egzotyka, do której warto się przekonać. Bataty są łatwo dostępne w supermarketach, a potrawy z nich coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jeśli się odchudzasz, śmietanę zastąp mlekiem lub jogurtem naturalnym. Pamiętaj, że bataty gotują się zwykle szybciej niż ziemniaki.
Bataty prosty przepis, czyli pure’e z batatów
Może cię zainteresować: Fasola z papryką
- 2 spore bataty
- pieprz biały lub ostatecznie czarny
- masło około łyżki, lub łyżeczki, jeśli jesteś na diecie
- 3 łyżki śmietany, lub mleka, lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki groszku konserwowanego (niekoniecznie)
- pęczek koperku
- sól
Przygotowanie
Losowo wybrany temat: Domowe maseczki na włosy
Bataty obrać, pokroić na nieduże kawałki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy miękkie, odcedzić i rozbić tłuczkiem. Następnie dodać śmietanę lub coś, co używane jest jako zamiennik, pokrojony drobno koperek, masło i przyprawy. Zamieszać. Na koniec możesz dodać odsączony z zalewy groszek.
Smacznego…
Najnowsze komentarze