Jajka faszerowane to prosta do przygotowania, a zarazem bardzo efektownie prezentująca się na stole przekąska! Możesz podawać ją na wiele okazji – nie tylko w czasie świąt wielkanocnych! Czym faszerować jajka, aby zachwycić gości i domowników? Sposobów na to jest naprawdę wiele.
Jajka faszerowane szynką, które polubią wszyscy domownicy
Niezależnie od tego, jakim farszem chcesz nadziewać połówki jajek, stosuj się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim dobrze ugotuj jajka. Najlepiej sprawdzają się duże garnki, w których pomieścisz od razu większą liczbę jaj (mogą to być np. garnki emaliowane). Zawsze gotuj minimum o 1-2 jajka więcej niż chcesz podać. Dzięki temu będziesz miał zapas, jeśli któreś jajko pęknie w czasie gotowania albo źle się obierze.
Jajka ugotuj na twardo – aby mieć pewność, że są odpowiednio ścięte, gotuj je przez ok. 8-9 minut. Najlepiej do faszerowania nadają się większe sztuki.
Jak przyrządzić jajka faszerowane szynką? Potrzebne będą:
- jajka – 6 sztuk;
- 150 g szynki;
- 1,5 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka szczypiorku lub koperku;
- sól, pieprz do smaku.
Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i umieść w misce. Dodaj do nich pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, majonez, musztardę i zieleninę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj farsz i sprawdź jego smak. Jeśli trzeba, dodaj więcej przypraw, koperku lub szczypiorku. Nadzienie nakładaj łyżką na połówki białek.
Przed podaniem jajka faszerowane możesz lekko schłodzić w lodówce – farsz będzie miał lepszą konsystencję.
Sprawdzone sposoby na przyrządzenie jajek faszerowanych pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska, która cieszy się ogromną popularnością. Jak ją przyrządzić? Przygotuj:
- 6 jajek;
- 7-8 większych pieczarek;
- 3 łyżki majonezu;
- sól i pieprz.
Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki i podsmaż na patelni. Ostudź, dodaj do nich żółtka, majonez i przyprawy. Wymieszaj i spróbuj. Powstałą masą nadziewaj jajka za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Gotowe jajka faszerowane możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Ułóż je na ozdobnym talerzu i podaj na stół (komplety talerzy nie tylko na święta znajdziesz na Florina.pl).
Jajka faszerowane pieczarkami możesz też urozmaicić, dodając do farszu np. świeżego ogórka albo szynkę.
Jajka faszerowane serem – pokochają je nawet dzieci!
Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzą się także jajka faszerowane żółtym serem. Ich smak polubią nawet najmłodsi! Co będzie potrzebne do przygotowania faszerowanych jajek w tej wersji?
- 6 jajek;
- 150 g żółtego sera;
- 2 łyżki majonezu;
- sól, pieprz;
- natka pietruszki (jeśli lubisz).
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niego żółtka, majonez i przyprawy. Za pomocą łyżeczki umieszczaj farsz w białkach. Jeśli chcesz, możesz też przygotować jajka faszerowane serem na ciepło albo dodać do nich pieczarki i przyrządzić jajka faszerowane pieczarkami i serem.
Do wersji na ciepło przyda Ci się bułka tarta. Połówki białek z farszem układaj na bułce tartej (farszem w stronę bułki). Strzepnij nadmiar i umieść jajka na patelni z odrobiną oleju. Podsmaż chwilę i podawaj od razu. Jajka faszerowane będą ciepłe, a ser lekko stopi się, co jeszcze podkręci smak przekąski.
Jajka faszerowane ziołami – wiosenne smaki na Twoim stole
Jednym z częściej odtwarzanych przepisów jest również ten na jajka faszerowane ziołami. Sprawdzi się tutaj szczypiorek, koperek, pietruszka albo bazylia. Wystarczy wyjąć żółtka z jajek i rozdrobnić je widelcem. Następnie dodaj do nich wybrane zioła, łyżkę majonezu, 0,5 łyżki masła, sól i pieprz. Całość wymieszaj i podawaj z dodatkiem majonezu na wierzchu. Przepis możesz też dowolnie modyfikować. Jajka faszerowane będą świetnie smakowały, jeśli do masy dodasz kilka posiekanych suszonych pomidorów, awokado albo świeżego ogórka.
Jajka faszerowane pieczarkami, szynką, szczypiorkiem, cebulką albo awokado świetnie sprawdzają się jako przekąska podczas różnego typu przyjęć. Możesz przyrządzić je zarówno na świąteczny, wielkanocny stół, jak i wiele innych okazji, np. urodziny lub sylwestra. Za każdym razem białka jajek z dobrze dobranym farszem i majonezem smakują tak samo wyśmienicie!
Najnowsze komentarze