Zupa z zielonego groszku smakuje zarówno z groszku mrożonego, jak i surowego. To potrawa nie tylko dla wegetarian. Zupa, a właściwie zupa krem jest lekka, ale pożywna i zdrowa. Zupa smakuje ze śmietaną, ale osoby na diecie odchudzającej mogą śmietanę zastąpić jogurtem greckim. Do zupy warto dodać kiełki z lucerny. Nie musisz jednak, jeśli ich nie masz. Zupa jest smaczniejsza z pieprzem ziołowym, ale ostatecznie możesz ją doprawić pieprzem zwykłym.
Może cię zainteresować: Przepis na zupę z cieciorki
Zupa krem z groszku najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Zupa jest idealna na cieplejsze pory roku. Potrawę można odgrzać i smaku nie straci.
Zupa krem z groszku
- 40 dkg groszku świeżego lub mrożonego
- kostki rosołowe warzywne
- śmietana, lub jogurt grecki
- cebula
- olej do smażenia
- sól
- gałązki mięty, lub przyprawa
- pieprz ziołowy, lub zwykły
- kiełki lucerny
- 1/2 kostki fety
Losowo wybrany temat: Dieta dzieci otyłych – przykładowy dzienny jadłospis dla małych dzieci
Przygotowanie
Cebulę, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ewentualnie na suchej patelni np. teflonowej. Ma mieć lekko brązowy kolor. W garnku zagotować kostki rosołowe dodać cebulę i groszek. Jeśli jest świeży, musi być oczywiście obrany. Zupę trzeba gotować, do momentu aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i umyte listki mięty. Gotową zupę należy zblendować i zaprawić śmietaną lub jogurtem. Fetę trzeba pokroić i dodać do miseczek z zupą. Na wierzchu posyp obficie kiełkami. Można też dodać groszku ptysiowego, lub grzanek.
Smacznego…
Zupa może nie wygląda bardzo smacznie, ale gwarantuje wam że zupa smakuje na prawdę bardzo dobrze. Poza tym jest na prawdę bardzo syta jak na zupę.