Zupa z zielonego groszku smakuje zarówno z groszku mrożonego, jak i surowego. To potrawa nie tylko dla wegetarian. Zupa, a właściwie zupa krem jest lekka, ale pożywna i zdrowa. Zupa smakuje ze śmietaną, ale osoby na diecie odchudzającej mogą śmietanę zastąpić jogurtem greckim. Do zupy warto dodać kiełki z lucerny. Nie musisz jednak, jeśli ich nie masz. Zupa jest smaczniejsza z pieprzem ziołowym, ale ostatecznie możesz ją doprawić pieprzem zwykłym.

Może cię zainteresować: Przepis na zupę z cieciorki

Zupa krem z groszku najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Zupa jest idealna na cieplejsze pory roku. Potrawę można odgrzać i smaku nie straci.

Zupa krem z groszku

  • 40 dkg groszku świeżego lub mrożonego
  • kostki rosołowe warzywne
  • śmietana, lub jogurt grecki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • gałązki mięty, lub przyprawa
  • pieprz ziołowy, lub zwykły
  • kiełki lucerny
  • 1/2 kostki fety

Losowo wybrany temat: Dieta dzieci otyłych – przykładowy dzienny jadłospis dla małych dzieci

Przygotowanie

Cebulę, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ewentualnie na suchej patelni np. teflonowej. Ma mieć lekko brązowy kolor. W garnku zagotować kostki rosołowe dodać cebulę i groszek. Jeśli jest świeży, musi być oczywiście obrany. Zupę trzeba gotować, do momentu aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i umyte listki mięty. Gotową zupę należy zblendować i zaprawić śmietaną lub jogurtem. Fetę trzeba pokroić i dodać do miseczek z zupą. Na wierzchu posyp obficie kiełkami. Można też dodać groszku ptysiowego, lub grzanek.

Przeczytaj takżę:  Sałatka z pieczonym kurczakiem

Smacznego…