Zupa z kalarepy z liśćmi nazywana inaczej oberiba jest prosta w przygotowaniu. Jest też tania i co ważne pozwala wykorzystać całe warzywo nie tylko bulwy. Warto wiedzieć, że w liściach znajduje się bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Zupa jest pożywna, zdrowa i smaczna. Jest też lekkostrawna. Osoby na diecie odchudzającej mogą przygotować ją bez zasmażki.

Zupa z kalarepy z liśćmi to potrawa szybka w przygotowaniu. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, możesz zupę schłodzić w lodówce i odgrzać następnego dnia. Zupa nie straci smaku.

Może cię zainteresować: Potrawka z kurczaka z marchewką i porem

Oberiba zupa

  • średnia kalarepa z liśćmi
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 4 łyżki oliwy
  • mąka pszenna około łyżki
  • sól
  • pieprz , lub pieprz ziołowy
  • przyprawy ziołowe np. tymianek
  • śmietana lub jogurt grecki (niekoniecznie)
  • kostka rosołowa (niekoniecznie)
  • pietruszka zielona
  • liście lubczyku

Losowo wybrany temat: Jak prawidłowo dobrać biustonosz?

Przygotowanie

Kalarepę-bulwę, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o większych otworach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną lub startą marchew oraz pokrojone liście. Wszystko zalać wodą i gotować ewentualnie z kostką rosołową. Gdy warzywa są miękkie, dodać przyprawy. Przygotować zasmażkę. W rondelku rozgrzać oliwę dodać mąkę, pogotować 2-3 minuty, dolać trochę zupy i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować. Można dodać śmietany lub jogurt grecki. Na koniec warto posypać zupę posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.

Smacznego…