Zupa krem z cukinii fit jest rewelacyjna w smaku, delikatna, zdrowa, zielona i prosta w przygotowaniu. Przygotuje ją każdy. Robi się ją bardzo szybko. Ma kremową konsystencję i jest aromatyczna. Zupę warto doprawić białym pieprzem, żeby zachować jej lekkość. Jeśli jednak białego pieprzu nie masz, to trudno. Dodaj tradycyjnego.
Zupa z cukinii smakuje najlepiej z prażonymi pestkami z dyni. Jeśli chcesz, możesz ją podać z grzankami ziołowymi z bułki lub z groszkiem ptysiowym. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej i pilnujesz kalorii, to śmietanę zastąp jogurtem greckim. Też będzie bardzo smacznie. Zupa jest niedroga, a produkty są łatwo dostępne.
Może cię zainteresować: Kurczak z zielonym groszkiem
Przepis na krem z cukinii
- około 3/4 kg cukinii
- 2 średnie ziemniaki
- kostki rosołowe warzywne
- biały pieprz lub pieprz tradycyjny czarny najlepiej świeżo zmielony
- łyżka masła
- łyżka oleju
- cebula
- gałka muszkatołowa
- sól
- 3 ząbki czosnku
- śmietana kremówka lub jogurt grecki
- 3 łyżki uprażonych pestek z dyni
- posiekany koperek lub natka pietruszki do posypania
Losowo wybrany temat: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym
Przygotowanie
Umytą i obraną cukinię pokroić w kostkę o boku około 1 cm. W dużym garnku rozgrzać olej dodać cukinię, krojony w plasterki czosnek oraz rozdrobniona cebulę i smażyć chwilę na małym ogniu pd przykryciem, mieszając. Cebula ma się zeszklić. Do garnka wlać wodę i dodać kostki rosołowe, masło oraz ziemniaki. Gotować aż ziemniaki staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na koniec zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem oraz dodać śmietana lub jogurt, zamieszać. Na talerzu posypać prażonymi pestkami z dyni i zieleniną.
Prażone pestki z dyni robi się bardzo łatwo. Wystarczy na suchą patelnię wysypać pestki i trzymać na średnim ogniu. Trzeba często mieszać. Szybko się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć.
Smacznego…
Najnowsze komentarze