Zupa fasolowa tradycyjna przepis – prosty i smaczny pomysł na sycący obiad.

Dobra zupa to doskonały sposób na rozgrzanie się po powrocie do domu oraz wsparcie organizmu w walce z otaczającymi nas w pracy, komunikacji miejskiej, szkole czy na zakupach wirusami i bakteriami. Jak przygotować tradycyjną i pełną energii oraz witamin zupę fasolową?

Zupa fasolowa tradycyjna to połączenie warzyw, fasoli i ewentualnie wywaru mięsnego. W zależności od indywidualnych gustów możesz także dodać do zupy fasolowej boczek lub kiełbasę, ale pamiętaj, że zupa fasolowa z boczkiem to dość kaloryczne i zakazane na diecie danie!

Zobacz także: zdrowe fast foody

Fasolowa zupa – składniki:

  • ½ kg suchej fasoli, którą należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na minimum 12 godzin;
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe cebule lub biała część pora;
  • 3 średnie pietruszki;
  • 1 niewielki seler;
  • 2 liście laurowe;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • Pieprz ziarnisty (około ½ łyżeczki)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Szczypta rozmarynu;
  • Sól do smaku;
  • Kości wieprzowe, mięso drobiowe lub boczek do przygotowania wywaru mięsnego.

Może Cię zainteresować: Trizer spalacz tłuszczu opinie

Zupa fasolowa tradycyjna przepis – sposób przygotowania:

Fasolę namocz dzień wcześniej wieczorem i po napęcznieniu odcedź i zalej świeżą wodą. Dzień wcześniej możesz także przygotować wywar mięsny lub warzywny, na którym później ugotujesz zupę fasolową.

Warzywa obierz, umyj i zalej zimną wodą, dodaj pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do momentu, gdy będą miękkie około 35 minut. Wyciąg warzywa z wywaru i wystudź. Do posolonego wywaru dodaj fasolę i gotuj ją do miękkości (w zależności od gatunku fasoli około 1 godziny). Podczas gotowania fasoli na powierzchni wywaru mogą zbierać się „szumy”, które należy usunąć łyżką cedzakową.

Przeczytaj takżę:  Pulpety wegańskie

Z losowo wybranej kategorii: Jak uzyskać płaski brzuch?

Gdy fasola będzie miękka, dodaj do zupy pokrojone lub starte na tarce warzywa z wywaru, suszony rozmaryn i całość zagotuj. Na koniec dopraw nalaną na talerz zupę sporą ilością suszonego i roztartego w dłoniach majeranku (majeranku nie dodajemy do zupy, którą będziemy jeszcze gotować, bo zgorzknieje). Do zupy możesz także dodać ugotowany makaron lub pokrojone w kostkę ziemniaki.

Smacznego!