Zapiekanka z kalafiora i jajek nadaje się na obiad nie tylko w sezonie, gdy można kupić świeży kalafior, bo można użyć kalafiora mrożonego. Potrawa jest z gatunku tych prostych do zrobienia. Jest posiłkiem pełnowartościowym i smacznym. Z założenia przepis jest bezmięsny, ale jeśli chcesz, możesz dodać przypieczonej kiełbasy, także sojowej. Osoby na diecie odchudzającej również mogą potrawę dla siebie przyrządzić, bo nie jest bardzo kaloryczna. Można ją jeszcze bardziej odchudzić przez dodanie chudszej śmietany i mniejszej ilości sera żółtego.

Zapiekanka z kalafiora i jajek z powodzeniem może być podana na kolację. Potrawa jest raczej tania, o ile nie zechcesz dodać parówek sojowych.

Może cię zainteresować: Szybki chleb bez wyrabiania

Zapiekanka z kalafiora i jajek

  • średni kalafior
  • 4 jajka
  • kawałek kiełbasy lub 3 parówki sojowe (niekoniecznie)
  • piórka z cebuli lub koperek
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • bułka tarta do formy
  • margaryna do formy
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła np. prowansalskie

Losowo wybrany temat: Korzeń kudzu opinie

Przygotowanie

Kalafior świeży podzielić na różyczki i ugotować najlepiej w garnku do gotowania na parze. Kalafior mrożony ugotować bez rozdrabniania. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Zielony dodatek, czyli koperek lub cebule pokroić drobno. Ser żółty zetrzeć. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju. Formę do zapiekania posmarować margaryną lub masłem i obsypać bułka tartą. Układać warstwami-kalafior, jajka, kiełbasa, zielone dodatki i przyprawy. Na górze powinien być kalafior. Na koniec zalać potrawę śmietaną, posypać tartym serem i piec w 200 stopniach do czasu aż góra lekko się zrumieni.

Smacznego…